Helyi közélet

2015.07.29. 14:26

Új utakon

<em>Mintegy két hete született meg a megállapodás az ENSZ öt állandó tagja – Németország képviselőjével kiegészülve – és Irán között arról, hogy a perzsa államot sújtó gazdasági szankciók feloldása ellenében Teherán a nukleáris programját nem használja katonai célokra. Ez is jelzi, az egyezség mellett bábáskodó Egyesült Államok külpolitikájában – már ami a Közép- és Közel-Keletet illeti – markáns változás rajzolódik ki.</em> Szabó Zsolt László írása.

Mintegy két hete született meg a megállapodás az ENSZ öt állandó tagja – Németország képviselőjével kiegészülve – és Irán között arról, hogy a perzsa államot sújtó gazdasági szankciók feloldása ellenében Teherán a nukleáris programját nem használja katonai célokra. Ez is jelzi, az egyezség mellett bábáskodó Egyesült Államok külpolitikájában – már ami a Közép- és Közel-Keletet illeti – markáns változás rajzolódik ki. Szabó Zsolt László írása.

Úgy tűnik, az Obama-adminisztráció már korántsem olyan elkötelezett a szunnita öböl menti államokkal, mint mondjuk az a republikánus Bush-kormányzatot jellemezte. S Izraellel sem olyan meleg a barátság, mint korábban jellemző volt. Benjamin Netanjahu például történelmi léptékű súlyos hibának nevezte az egyezséget. Meggyőződésem, hogy úgy kellett az az Egyesült Államoknak, mint egy falat kenyér, Obama második ciklusa ugyanis nem dúskált a külpolitikai sikerként eladható történésekben. (Emlékezetes: a John Kerry külügyminiszter vezette palesztin–izraeli béketárgyalásai csúfos kudarccal értek véget.) Izgalmasnak ígérkezik a következő időszak, mert a regionális hatalmi szerepre törő Irán a szankciók miatt felszabaduló forrásokkal tovább erősítheti térségi állásait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában