Helyi közélet

2015.07.09. 12:35

Új magyar találmány segíthet az árvízi védekezésben

Hajdúszoboszló - „Sorversenyen” mutatkozott be az erődítmény a táborban.

Hajdúszoboszló - „Sorversenyen” mutatkozott be az erődítmény a táborban.

Egyelőre kísérleti jelleggel Svédországban egy 4 kilométeres szakaszon, részben erózióvédelmi céllal tesztelik azt a mobil sátorgátat, amelyet kedden délután mutattak be a Magyar Vöröskereszt hajdúszoboszlói táborában. A szerkezet – amely a Magyar Mobilgát Kft. fejlesztése – valójában egy alumíniumvázra kifeszített sátorponyvából áll, amelyet vízzel töltöttek fel. – A felállított nyolc méter hosszú szerkezet nem a vízzárást szolgálja, hanem a víztömeg megtámasztását. Erre kerül egy vízzáró membránként szolgáló PVC fólia, aminek feladata, hogy a csatlakozási pontokon is zárjanak az elemek – magyarázta Kárpáti Gábor tulajdonos, ügyvezető. Elmondása szerint a sátorgát bármely magyar folyószakaszon alkalmazható.

Hangsúlyozta, a mobilgát tervezésekor olyan anyagokat használtak fel, amelyek a védekezés helyén is rendelkezésre állnak. – A legfőbb előnye, hogy kevés emberre van szükség a felállításához, illetve hogy ez rövid idő alatt végrehajtható – mondta. A 8 méteres szakaszt négy ember 10 perc alatt rakhatja össze.

Saját tapasztalat alapján

Kedden a Hajdú-Bihar megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság hajdúszoboszlói kiképző és raktárbázisán egymás mellett épült a mobil sátorgát és a hagyományos homokzsákból készült vízvédelmi erődítmény. Utóbbin dolgozott Ábrahám Márton, a vöröskeresztes tábor egyik szervezője is. A 27 éves fiatalember azt mondta, 100 méter hosszú, 60 centiméter magas gátszakasz építéséhez 60 köbméter homokra van szükség, ebből mintegy 5000 homokzsák készíthető. – A 2010-es árvíz idején a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem hallgatójaként Edelénynél védekeztem, 2013-ben pedig a Hunor-mentőcsoport tagjaként a Dunánál. Azt tapasztaltam, utóbbi jobban szervezett és irányított beavatkozás volt.

Kétségtelen, hogy a homokzsákból épülő gát lassabban áll össze, s a homok környezetszennyezőbb is. Annak örülnék, ha eljutnánk oda, hogy ahol lehet, ott belépnének a védekezésbe a mobil gátak, s homokzsákokat és az új eszközöket egymás mellett alkalmaznák.

A mentést gyakorolták

A Magyar Vöröskereszt katasztrófavédelmi ifjúsági tábora vasárnap kezdődött, s péntekig tart. Az ország különböző vidékeiről érkezett résztvevők bemutatókon vesznek részt, ennek volt része a keddi „sorverseny” a mobil és a hagyományos gátépítők között.

A táborozók szerdán balesetet és más szituációkat imitálva elsősegélynyújtást gyakorolhattak, és egy magasból történő mentési bemutatót is láthattak – mondta el Ábrahám Márton.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában