Helyi közélet

2015.07.25. 10:51

Továbbra is a pszichedelikus vonalon

Debrecen - Zságer Balázsék új szerzeményükkel, a Sleepwalkinggal is megörvendeztetnek. Interjú a Žagar frontemberével.

Debrecen - Zságer Balázsék új szerzeményükkel, a Sleepwalkinggal is megörvendeztetnek. Interjú a Žagar frontemberével.

A jövőre 15 éves Žagar szombaton lép fel (22 óra, Telekom Hall): a Debrecenbe mindig szívesen visszajáró zenekar igazi best of-programmal érkezik. A koncert apropóján beszélgettünk a csapat vezetőjével, az énekes-billenytűs Zságer Balázzsal a terveikről, szenvedélyekről, de azt is megtudtuk, a zenész gyerekként melyik képregényhős szeretett volna lenni.

Legutóbbi lemezük, a 2013-ban megjelent Light Leaks kapcsán azt nyilatkozta, felidéződött Önben a gyermekkora, s újra robotokat és képregényeket kezdett el gyűjteni. Azóta is megmaradt ez a szenvedély?

Zságer Balázs: Igen, ha külföldön vagy bolhapiacokon járok és megtetszik valami, akkor képes vagyok kellemetlen összegeket kifizetni egy-egy darabért. Képregényeket viszont már kevésbé vásárolok, de a francia és a japán képregények esztétikája a mai napig tetszik.

Melyik a kedvenc képregénye, képregénysorozata?

Zságer Balázs: Nagyon szerettem a Kockás képregény-válogatást, bekötve meg is van az összes példány. Rahan, a legendás ősember-hős volt a kedvencem, kiskoromban konkrétan Rahan akartam lenni. Ez végül nem nagyon jött össze, de még rajta vagyok az ügyön. (nevet)

Térjünk át a zenére. Az eddigi tapasztalatok (sok idő telik el egy-egy album megjelenése között) alapján lehet, hogy még kicsit korai megkérdezni, de hogy állnak az új lemez munkálataival?

Zságer Balázs: Kicsit valóban korai, bár ha azt nézzük, Az éjszakám a nappalod című filmhez készült albumunk novemberben fog megjelenni. De persze készültek az elmúlt időszakban más dalok is, valószínűleg januártól jobban rá fogunk állni a kidolgozásukra, illetve újabbak írására. Hogy milyen irányokba mozdulunk el, az egyelőre még csak körvonalazódik.

Az első két lemez melankolikus hangulata után a Light Leaks könnyedebb, „világosabb” album volt. Az új szerzemények milyen irányba haladnak, a fény vagy a sötétség felé?

Zságer Balázs: Hangulatát tekintve valószínűleg több árnyalat lesz mint sötét vagy világos, de az eddigi Zagar stílusjegyek biztosan megmaradnak, és az is biztos, hogy továbbra is a pszichedelikus vonalon mozgunk majd műfajtól és hangszereléstől függetlenül.

Mit kell tudnunk a csapat legújabb klipjéről, amely az előbb említett filmzenealbum egyik dalához, a Sleepwalking című szerzeményhez készült?

Zságer Balázs: Olyan videót szerettünk volna, amely nem feltétlenül a film jeleneteiből van összevágva, mivel ennek a betétdalnak amúgy is van némi önálló élete: a filmben is helyi hangként lesz hallható, egy házibuliban csendül fel. A rendező Miki357-nek volt egy jó ötlete, ráadásul szerencsénkre a Saul fia operatőre, Erdély Mátyás is beszállt a projektbe. Róla azt kell tudni, hogy ez az első klipje, amelyet magyar zenekarnak forgatott, ezelőtt többek között az Arctic Monkeysnak és a Foalsnak készített videókat. Az egyetlen szomorú dolog, hogy a videóban szereplő Kovácsy Tibor, aki a Magyar Narancs és Tilos Rádió munkatársa volt – illetve annak idején a Szabad Európa szerkesztője is volt –, időközben elhunyt.

Több helyen is beszélt arról, hogy manapság már nehéz fenntartani a közönség figyelmét egy-egy új lemez kapcsán. Ön szerint miért lettek mégis újra népszerűek az olyan klasszikus adathordozók, mint a vinyl és a kazetta?

Zságer Balázs: Nem hiszem, hogy ez összefüggne a zenehallgatási szokásokkal, inkább csak nosztalgikus, reciklikus dolgok. Egyébként a vinyl nekem is nagy kedvenc, mert egy szép tárgy és jól is szól. Valószínűleg a zenebiznisz szereplői és a vásárlók is meglátták benne, hogy gyakorlatilag relikvia tud lenni. De mellette ugyanúgy szinte mindenki digitálisan hallgat zenét. Egyébként az első albumunk, a Local Broadcast és egy-két kislemezünk is megjelent vinylen és a következő sorlemezünkből is tervezünk ilyen formátumú kiadványt.

Van olyan magyar vagy külföldi előadó, akivel szívesen dolgozna együtt?

Zságer Balázs: Persze, gondolkodunk is azon, hogy az új lemezre több vendég­előadót hívunk majd. De az ősszel megjelenő filmzenealbumon is szerepel például Kama a Mary Popkidsből, illetve egy Los Angeles-i hölgy, Kid Moxie, aki a Twin Peaks – Mysteries of Love című betétdal feldolgozásával lett híres. Egyébként ha választani lehetne, szívesen dolgoznék együtt Sixto Rodriguezzel vagy a Toro y Moi énekesével, Chaz Bundickkel, de akár más nem annyira ismert fiatal, tehetséges előadókkal is.

Miben látja a különbséget a magyar és külföldi koncertjeik között?

Zságer Balázs: Talán a színpadtechnika és a fesztivál-cateringben van némi különbség, de a közönség terén nem érzek nagy eltérést, hiszen a zene mindenkire ugyanúgy hat nemzetiségtől függetlenül. Az meg nyitottság kérdése, hogy a közönség mennyire befogadó.

Készültek esetleg valami különlegességgel a fesztiválszezonra, a debreceni Campus Fesztiválon várható valami „meglepő” a Zagartól?

Zságer Balázs: Igen, eljátsszuk majd az új számunkat a Sleepwalkingot, másrészt a sikeres koncertszámainkból állítottunk össze egy repertoárt – utóbbiak közül néhányat kicsit átdolgoztunk, pörgősebbé tettünk, de azért reméljük, a közönség így is rájuk fog ismerni. Egyébként szeretünk Debrecenben játszani, itt mindig nyitottak a fiatalok a jó dolgokra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában