Helyi közélet

2015.07.16. 09:23

Tiszafüred bemutatta, miket kínál a hozzájuk érkezőknek

Tiszafüred - A debreceniek virágkocsival vettek részt a hétvégi eseményen.

Tiszafüred - A debreceniek virágkocsival vettek részt a hétvégi eseményen.

Nem csalás és nem ámítás, valóban a Tisza-tavi városban kezdődött az ez évi Virágkarnevál. Mint arról részletesen beszámoltunk, a debreceni és a tiszafüredi polgármester partnertelepülési megállapodást kötött, továbbá megegyeztek abban is, hogy az egymástól mindössze 70 kilométerre fekvő, a Hortobágy két végpontján lévő város kulturális, turisztikai és gazdasági területen segíti egymást. A turisztikai oldalt mindenképpen erősíti, hogy Tiszafüred önálló virágkocsival vesz részt a Virágkarneválon.

A két virágkocsi

Ám ne szaladjunk ennyire előre, mert már a megállapodás másnapján, a múlt hét végén is főszerepet kapott Debrecen Tiszafüreden. Az immár a legalább három évtizedes múltra visszatekintő Tiszafüredi Halas Napok eseménysorát pénteken megnyitó felvonulás élén az a koronázási ékszereket ábrázoló virágkocsi haladt, amelyik a virágkarnevál nyitókocsija szokott lenni. Ezzel azonban még nem ért véget a füredi „Virágkarnevál”, hiszen a felvonulást az a virágkocsi zárta, amelyet Tiszafüred néven az augusztus 20-ai esemény vendégei is megcsodálhatnak majd. Persze akkor a Pikó Sándor alkotta remekmű virágzatában, növényzetében megújul, ám a fő formák, a horgász, a halak, valamint a Tisza élővilágát szimbolizáló alakzatok maradnak úgy, ahogyan a házigazdák megálmodták, a helyi tradícióknak megfelelően.



Újragondolt együttműködés

– Mint egy falat kenyér, úgy kellett nekünk a turisztikai megállapodás Debrecennel – fogalmazta meg véleményét a Tiszafüredi Halas Napok egyik szervezője, majd sorolta is érveit: – Debrecen mégiscsak nagyváros, egyeteme, reptere, kórháza van és nem utolsó sorban 200 ezer lakos.

Üdvözölte az együttműködési megállapodást Vargáné Balogh Irén, Tiszafüred alpolgármestere is. – Tiszafürednek a történelembe vesző kapcsolatai vannak Debrecennel, és a megállapodással mintegy a kor igényeihez, kihívásaihoz igazodva újragondolhatjuk, újraértelmezhetjük az együttműködésünket. A debreceni reptér, valamint a jó közlekedési kapcsolat egyfajta lendületet adhat a Tisza-tavi régió turistaforgalmának. Közös kiadványokban népszerűsítjük a lehetőségeinket, a tavat, az élővilágát, a gasztronómiánkat. Mindez pedig segíti azt a folyamatot, hogy Tiszafüred még inkább a Tisza-tó fővárosává válhasson. Az egyetemmel pedig egy itt létesülő kutatóállomás projektjét készítjük elő, mely által új lehetőségek nyílnak meg mindkét település lakóinak számára.


Óriási bogrács halászlé

Több tízezer vendég, fergeteges programok és mindehhez csodálatos természeti környezet – ez a Tiszafüredi Halas Napok. A rendezvényt Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, a térség országgyűlési képviselője nyitotta meg pénteken délután. Az események jelentős része szombaton volt, köztük a horgászverseny, majd halételek főzőversenye, sztárfellépők műsorai, a térség hagyományőrzőinek bemutatkozása. Itt szó szerint minden a halról szólt. Mostanra – ahogy fogalmazott az egyik szervező – száműzték a pizzás, hamburgeres étkezdéket, és átvették helyüket a halasok. Látványnak sem volt utolsó a több köbméteres űrtartalmú bogrács, valamint kellemes étel volt a benne főzött halászlé. A szabadstrand szinte teljesen megtelt a simogató napsütésben. A part közelében úsztak, labdáztak, beljebb csónakáztak, széllovagoltak és kenuztak. Persze a virágkocsik is sok látogatót vonzottak. Szinte mindig fényképezkedtek előttük.


Tiszafüred - Mintegy 1 milliárd forintos beruházás eredményeként nemcsak a 33-as út újult meg,hanem kerékpárút is épül a városban.


Tiszafüred - A Tisza-tavi várost is utolérte a kedvezőtlen demográfiai folyamat. Lakossága csökkent az utóbbi két évtizedben.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában