Helyi közélet

2015.07.31. 14:32

Tagad a fiktív foglalkoztatással vádolt szociális szövetkezet

Debrecen - „Megalapozatlan vádak” – reagált a szociális szövetkezet.

Debrecen - „Megalapozatlan vádak” – reagált a szociális szövetkezet.A munkakezdés késedelmességét elsősorban az érintettek visszaintegrálásának nehézségeivel, a legutóbbi havi bérfizetés elmaradását adminisztratív és informatikai problémákkal magyarázza az a szociális szövetkezet, melynek alkalmazottai a sajtóhoz fordultak, miután hiába várták a munkába hívó értesítést, majd a fizetést is. Bővebben erről a Szerződés, fizetés van (volt), munka nincs című cikkünkben számoltunk be.

A cég konkrét kérdéseinkre nem válaszolt, honlapján közleményt jelentetett meg, melyben általánosságban reagált a sajtóban közölt állításokra, csak részben magyarázatot adva a panaszosok által említett visszásságokra.

Az általunk felvett munkavállalók hátrányos helyzetű, alulképzett, tartós munkát kereső emberek, akik egy részének visszaintegrálása a munkaerőpiacra és ottani sikeres működésük biztosítása értelemszerűen hosszadalmas folyamat. Ezen munkavállalóknak az általuk megszokott, kiszorított társadalmi helyzetük és morális hozzáállásuk sajnos bonyolítja a helyzetet, így visszaintegrálásuk is csak fokozatosan történhet” - írja a közlemény. Aszerint a felvettek oktatása folyamatosan zajlik, s akik a képzésen túl vannak, már dolgoznak. „A sikeres oktatás lebonyolítását sajnos hátráltatja, hogy dolgozóink nagy része a kötelező oktatásokon sem jelenik meg” – teszik hozzá.

Elérhetőségüket illetően arról tájékoztatnak, hogy „tényleges irodai munkavégzés, illetve elérhetőség a szövetkezet telephelyén, azaz Budaörsön található”, és – a cég szerint – munkatársaik számára folyamatos tájékoztatással szolgálnak, valamint a postán érkező megkereséseket írásban azonnal megválaszolják.

A munkabérek kifizetése az elmúlt 5 hónap során minden esetben zökkenőmentesen megtörtént. Jelen hónapot illetően, előre nem látható adminisztratív, informatikai problémák merültek fel bérprogramunkban, melynek kiküszöbölésén kollégáink folyamatosan dolgoznak” – áll a közleményben, mely hangsúlyozza: a munkabérek és járulékok kifizetését minden esetben megtették és a jövőben is megteszik. „Mivel a munkához elengedhetetlen az oktatások lebonyolítása, ami azonban közbeszerzés köteles, abban az esetben, ha a munkavállalóink e hiányok okán ténylegesen nem tudnak felvonulni a munkaterületre, a cég jogosan rendelkezésre állási időt fizet számukra” – közli a szövetkezet, aláírásként igazgatóságát megjelölve.

HBN


A Nyírerdőnek végeztek munkát

Érdeklődtünk a megyénkben is működő NYÍRERDŐ Zrt-nél és megtudtuk: valóban történt munkavégzés. Az erdészet „egy 8,3 hektáros erdőrészlet aljnövényzet irtására kötött szerződést az érintett szövetkezettel. A Társaság által meghatározott feladatokat részterület teljesítéssel elvégezték. Az aljnövényzet irtási műveletet szakembereink ellenőrizték, a munkavégzéssel kapcsolatban kifogás nem merült fel” – tájékoztatott Vereb István, a NYÍRERDŐ Zrt. kommunikációs vezetője.​


Debrecen – Komoly programba vágott bele a szövetkezet, de igencsak döcög a kivitelezés. Egy idő után gyanússá vált a felvetteknek a leszerződött állás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában