Helyi közélet

2015.07.26. 14:02

Szoboravatás és szentmise is volt a katolikus évfordulón

Debrecen - Az idei egyházmegyei búcsú a katolikus tanúságtétel ünnepi lehetősége volt.

Debrecen - Az idei egyházmegyei búcsú a katolikus tanúságtétel ünnepi lehetősége volt.

A katolikus újjászületés 300. évfordulóját ünnepli Debrecen vasárnap, az emlékév csúcs- és fénypontjaként. A debreceni jubileum túlmutat egy plébánia alapításának 300. évfordulóján: egy vallás- és várostörténeti fordulatra emlékeztet. Azt követően ugyanis, hogy hogy hitújítás során a kálvinizmus egyeduralkodóvá vált Debrecenben, és 168 éven át ki voltak tiltva a katolikusok, gróf Csáky Imre, váradi püspök, majd bíboros az 1715-ös országgyűlésen elérte, hogy a szabad királyi városi jogok feltételeként a város visszafogadja a katolikusokat. 1715-ben megalapította a Szent Anna plébániát, és nagylelkűen támogatta a templomépítést és a szerzetesrendeket. Az általa lerakott új alapokon fokozatosan újjáépült a katolikus hitélet és intézményrendszer. A 300 éves fejlődést megkoronázta II. János Pál pápa látogatása, majd Debrecen katolikus püspöki székhellyé emelése. Jelenleg hat, filiákat is ellátó, római katolikus plébánia, két iskola, diákotthonok és szeretetotthon működik a városban – hallottuk a búcsún, amely kora reggeltől várta a híveket gyónási lehetőséggel, a székesegyház, valamint Csáky Imre kriptájának megtekintésével.

Élő történelem

Az ünnepi szentmise 10 órakor kezdődött a lezárt Szent Anna utcán, ahol körülbelül ezer ülőhely állt rendelkezésre a búcsúra érkezőknek, a további érdeklődők az úton álltak. Az oltárt a székesegyház előtt állították fel, annak jobbján található a szentmiséhez kapcsolva fölszentelt Csáky Imre-bronzszobor, amit E. Lakatos Aranka alkotott. A szentmise főcelebránsa és szónoka Böcskei László, nagyváradi megyéspüspök volt, vele együtt miséztek a szomszédos egyházmegyék püspökei és a Debrecen—Nyíregyházi egyházmegye papjai – kifejezve a keresztény testvéri összetartozást. A vendégek között foglalt helyet, ezáltal élővé tette a történelmi hagyományt, gróf Csáky Ilona és férje, gróf Wenckheim László. Gróf Csáky Ilona, gróf Csáky Imre (1672–1732) nagyváradi püspök, bíboros rokona, jelenleg Argentínában, La Pampában él a családjával. A szertartás a déli harangszóval és az Úrangyala közös elimádkozásával ér véget.

Ahogy már említettük, a szentmiséhez kapcsolva fölszentelték Csáky Imre bronzszobrát is, a szoboravató beszédet dr. Bábel Balázs kalocsai érsek tartotta.

HBN


Ünnep egész nap

A Déri Múzeumban vasárnap a búcsú résztvevői jelképes összegű belépőjeggyel nézhették meg Munkácsy Mihály Krisztus-trilógiáját, valamint a Várad kincsei Debrecenben című emlékévi, egyházművészeti kiállítást.

Délután a nagyerdei parkba, a Békás-tó környékére várják az egyházmegye és a város családjait. Igazi búcsús hangulatú programok, változatos műsorok mellett étkezési és vásárlási lehetőség is lesz. A délutáni programok zárásaként a debreceni kezdeményezésű gyimesfelsőloki iskola diákjai adnak műsort, majd pedig az iskola alapítója, Berszán Lajos atya szól a jelenlévőkhöz, és a Szent Anna-ünnephez kapcsolódva megáldja a családok nemzedékeit.

Este 20 órai kezdettel a Nagyerdei Szabadtéri Színpadon a budaörsi Latinovits Színház vendégjátékában megtekinthetik az érdeklődők a közkedvelt film színpadi változatát Legyetek jók, ha tudtok! címmel.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában