Helyi közélet

2015.07.30. 08:08

Szerződés, fizetés van (volt), munka nincs

Debrecen - Komoly programba vágott bele a szövetkezet, de igencsak döcög a kivitelezés. Egy idő után gyanússá vált a felvetteknek a leszerződött állás.

Debrecen - Komoly programba vágott bele a szövetkezet, de igencsak döcög a kivitelezés. Egy idő után gyanússá vált a felvetteknek a leszerződött állás.

El nem végzett munkáért fizetett bérről és egyéb furcsaságokról beszéltek egy szociális szövetkezettel kötött szerződés kapcsán azok az olvasóink, akik lapunkhoz fordultak. Idén március-április óta várják, hogy behívják őket dolgozni, de a bérüket azóta is megkapják, illetve kapták egy darabig, június óta többeknek elmaradt a fizetése. Mivel a cégközpont elérhetetlen, nem tudnak felmondani, ennek híján nem regisztrálhatnak álláskeresőként, hónapokra ellátás nélkül maradhatnak.

A cég – egyébként korrekt – honlapján, ahol még a munkaköri leírások is megtalálhatók, nagyszabású pályázati projektről számol be: az észak-alföldi régióban 2800, elsősorban hátrányos helyzetű, alacsony képzettségű embert foglalkoztat öt éven át, akik erdészeti melléktermékek összegyűjtését és hasznosítását végzik, ezzel az ország energetikai függőségét is csökkentve.

A munkaügyi központtól (mai nevén: a megyei kormányhivatal foglalkoztatási főosztálya – SzT) értesítették, hogy állásügyben jelenjen meg egy Diószegi úti irodaépületben – kezdte lapunknak beszámolva, sors­társaiéval nagyjából megegyező történetét egy fiatal férfi. (Az érintettek e-mailben, telefonon vagy a Facebookon tett bejegyzésekben nagyjából ugyanúgy mesélik el a történteket.) Emlékei szerint úgy 200 ember volt ott, erdészeti segédmunkát kínáltak nekik; brigádvezetőket, gépkezelőket, növényimelléktermék-gyűjtőket kerestek, „gyakorlatilag bemondásra” eldöntve, ki hova kerüljön. A jelöltek ott alá is írták a szerződést (azt a cég képviselői magukkal vitték, később postán küldték meg a munkáltató által is ellenjegyezve). A frissen felvetteknek azt mondták, 2-3 hét múlva értesítik őket, pontosan mikor és hol kell majd dolgozni – azóta is várnak…

– Egyszer behívtak minket munkavédelmi oktatásra, egyszer pedig egy debreceni hotelben megbeszélés volt, itt visszamenőleg jelenléti ívet írattak alá, mintha dolgoztunk volna. Nekem két és fél hónapnyi minimálbéremet a megegyezés szerint kifizették, egy ideje azonban nem jön pénz. Közben postán megkaptam a felmondásomat, azzal az indokkal, hogy állománygyűlésen nem jelentem meg. Csakhogy korábban semmi ilyesmiről nem értesítettek – tette hozzá a fiatalember.

Nagy az érdeklődés

A szövetkezet honlapján fellelhető ismertető szerint mintegy 2,9 milliárd forintos EU-s támogatásból és 2,54 milliárd forint önerőből valósul meg a projekt, mely hátrányos helyzetű munkavállalókat foglalkoztat, és a motoros fűkasza, illetve motorfűrész kezeléséhez szükséges képzést is tartalmazza. Április 24-i beszámolójuk szerint igen nagy az érdeklődés, 2860 embert sikerült felvenni, július 20-án pedig azt írják, „egyre több területen zárul le az oktatás”, és hogy nagy a fluktuáció, részben igazolatlan hiányzások miatt. Szokatlan módon alkalmazotti visszaélésekről is szól a szövetkezet közlése; többek közt két brigádvezető eladta a céges mobiltelefonját, volt, aki gallyat lopott az erdőből, vagy áruba bocsátotta a munkaruháját.

Megkerestük a szövetkezetet azzal a kéréssel, hogy reagáljanak a fenti állításokra, illetve azt szerettük volna tudni, megyénkben hány alkalmazottuk van, miért késik munkakezdésük, illetve jogszerű-e, hogy tényleges munkavégzés nélkül fizessenek bért. A szövetkezet központja Jászapáti polgármesteri hivatalának címére van bejegyezve, kapcsolatként egy mobilszám van megadva (szerdán többször hívtuk, de foglalt volt vagy elérhetetlen), illetve egy e-mail cím – megkeresésünk szerdán nem járt eredménnyel.

A megyei kormányhivatal foglalkoztatási főosztályától a közvetítésben betöltött szerepéről érdeklődtünk, illetve arról, ellenőrizték-e valamilyen módon a céget. Tegnap estig nem kaptunk választ – amennyiben megérkezik, közöljük.

HBN-SzT


A szocialisták mutyit kiáltanak

– 150 szociális szövetkezet állt sorba azért a pályázati pénzért, amit végül egyetlen cég nyert el – jelentette ki a Bangóné Borbély Ildikó, az MSZP országgyűlési képviselője, aki szerdán sajtótájékoztatót tartott az ügyben. Szerinte elképzelhető, hogy a projekthez szükséges 2,5 milliárd forintnyi önerőt valamilyen módon az adófizetők pénzéből biztosítják majd, és felhívta a figyelmet a szövetkezet néhány vezetőjének a Fideszhez való kötődésére. Gyanúja szerint tömeges mértékű fiktív foglalkoztatásról van szó, ezért Balog Zoltán emberierőforrás-miniszterhez fordul, és feljelentést fontolgat. Az eseményen két munkavállaló is jelen volt, akik a Napló panaszosaihoz hasonlóan számoltak be a történtekről.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában