Helyi közélet

2015.07.07. 12:45

Nemzetközi hitelező

<em>Görögországban a többség vasárnap gyakorlatilag arra szavazott, hogy kerül, amibe kerül, ne fizessék vissza az irdatlan kölcsönöket, legalábbis ne annyit és ne olyan feltételek mellett, miként a hitelezők kívánják. Árulkodó, hogy a 18-24 éves korosztály 85 százaléka, de még a 35-44 évesek kétharmada is nemmel voksolt</em>. Ratalics László jegyzete.

Görögországban a többség vasárnap gyakorlatilag arra szavazott, hogy kerül, amibe kerül, ne fizessék vissza az irdatlan kölcsönöket, legalábbis ne annyit és ne olyan feltételek mellett, miként a hitelezők kívánják. Árulkodó, hogy a 18-24 éves korosztály 85 százaléka, de még a 35-44 évesek kétharmada is nemmel voksolt. Ratalics László jegyzete.

Nem csodálkozok. A legutóbbi nagy háborút csak a mai 70-80 évesek élték át, mit tudják az ifjabb generációk, mi a valódi nélkülözés: a szemkopogtató éhezés, földönfutóvá válni a saját hazában, a puszta túlélés bestialitása. Nemzetközi hitelezők? Kik azok? Behajóznak az Égei-tengeren és rommá lövik Athént? Macedónián át lerohanják Szalonikit és elhajtják rabszolgának, akit Peloponnészosztól északra találnak? Hát hogyan néz ki egyáltalán egy nemzetközi hitelező…?

Talán ezt is gondolják a fiatal görögök, amikor azt mondják, köszi, nem mi akarjuk élethossziglan megfizetni annak az árát, amit az elődök a megkérdezésünk nélkül tapsoltak el. Érthető a fiatal görögök harciassága? Azt hiszem, talán, igen. Főleg úgy, hogy sem ők, sem a választott vezetőik nincsenek teljesen a tudatában annak, mibe is fog ez a döntés valójában kerülni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában