Helyi közélet

2015.07.06. 13:23

Nagyon kemény súlyosítás az Ítélőtáblán

Debrecen - Öt és fél év börtönről 18 év fegyházbüntetésre súlyosította az elsőfokú ítéletet hétfőn a Debreceni Ítélőtábla N. József ügyében, aki 2013 nyarán Mikepércsen megölt egy idős férfit, majd, hogy a tett nyomait eltüntesse, felgyújtotta a házát.

Debrecen - Öt és fél év börtönről 18 év fegyházbüntetésre súlyosította az elsőfokú ítéletet hétfőn a Debreceni Ítélőtábla N. József ügyében, aki 2013 nyarán Mikepércsen megölt egy idős férfit, majd, hogy a tett nyomait eltüntesse, felgyújtotta a házát.

A másodfokon eljáró bíróság – felülbírálva az elsőfokú döntést – az emberölés minősített eseteként értelmezte a vádlott tettét, nem fogadta el, hogy hirtelen felindulásból cselekedett volna.

– A vádlott és a sértett között kölcsönös, beleegyezésen alapuló szexuális kapcsolat volt, ez perdöntő az ölés szempontjából – hangzott el az ítélet indoklásában. Dr. Elek Balázs tanácsvezető bíró kifejtette: az emberölést megelőző, majd az azt követő cselekménysor is ellentmond annak, hogy a tettet N. József erős felindulásból követte volna el. Tudatosságra mutat a ruházat elrejtése, vagy az épületnek a cselekedet elfedését szolgáló felgyújtása. A vádlott és a sértett kölcsönösen bántalmazta egymást, ugyanakkor az áldozat sérülései az ölés brutális elkövetési módjára utalnak; ez a különös kegyetlenség, valamint az, hogy idős, beteg ember, vagyis koránál és állapotánál fogva védekezésre korlátozottan képes személy sérelmére történt a bűncselekmény, lényegesen súlyosabb büntetést indokol – részletezte a bíró.

A bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlott nehéz anyagi és családi körülmények között élt Mikepércsen. Italozó életmódot folytatott, rendszeresen gyógyszerre ivott, munkahelye nem volt. Az alkohol útján fűzte szorosabbra a kapcsolatát a sértettel, közöttük nagyon szoros apa-fia viszony alakult ki. N. József rendszeresen segített a ház körüli munkákban a rossz egészségi állapotban lévő sértettnek, aki 2013 tavaszától szeretett volna szexuális viszonyt is kialakítani a fiúval. A vádlott azonban változatlanul apjaként szerette az idős férfit, annak közeledését nem vette komolyan.

2013 júliusában a már ittas állapotban lévő N. József összetalálkozott a sértettel, aki járókerettel közlekedett egy korábbi medencecsont-törés miatt. Beinvitálta N. Józsefet az udvarára, és együtt iszogattak. Közben ismét szexuális célozgatásokba kezdett, és addig-addig erőszakoskodott, hogy a vádlott némi vita után, kizárólag a sértett eddigi „jóságára” figyelemmel, annak kérését teljesítette és belement az orális együttlétbe. A sértett azonban az aktus után ennél is többet akart. Mindketten indulatba jöttek. A sértett késsel támadt a vádlottra, aki kicsavarta a kezéből a kést és többször megszúrta. Az idős ember belehalt a sérülésekbe. N. József otthagyta, este azonban visszatért, hogy eltüntesse a nyomokat és felgyújtotta a fáskamrát. A tűz továbbterjedt, a tarlón át a szomszédos házakat is veszélyeztette, a lángokat végül a tűzoltók és a helyi lakosok fékezték meg.

A hétfőn kihirdetett ítélet jogerős, a vádlott büntetése kétharmad részének kitöltése után bocsátható feltételes szabadságra.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában