Helyi közélet

2015.07.09. 16:15

Még nem kellett büntetniük virágzó parlagfű miatt

Hajdú-Bihar - Július 9-cel bezárólag idén még nem indítottak eljárást parlagfüves terület miatt.

Hajdú-Bihar - Július 9-cel bezárólag idén még nem indítottak eljárást parlagfüves terület miatt.Országos koordinátori hálózatot hozott létre a parlagfűirtás irányítására a Földművelésügyi Minisztérium a kormányhivatalokkal együttműködve. A megyei koordinátorok feladata a büntetési időszakot megelőzően beazonosítani a fertőzött területeket, hogy a földhasználóknak kellő idejük legyen a virágzó állapot megakadályozására, a büntetés elkerülésére. A koordinátorok megyei szinten összefogják a mentesítéssel kapcsolatos feladatokat, ellenőrzik a felméréseket, illetve felelősek a parlagfűirtási tevékenységek összehangolásáért, az abban részt vevő szervezeteket segítik.

– Már elkezdődtek a hatósági ellenőrzések július 1-jével, külterületi ingatlanon a földhivatal, belterületen a jegyző és osztályunk felügyelői jogosultak jegyzőkönyv felvételére. A védekezési kötelezettséget elmulasztó földhasználóval szemben növényvédelmi bírságot szabunk ki. Összege 15 ezer és 5 millió forint között lehet, de ebben a szezonban még nem volt büntetésre példa – tájékoztatott a megyei koordinátori feladatokat ellátó Szabóné Veres Rita, a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc- biztonsági, Növény- és Talajvédelmi Osztály vezetője, aki kilenc civil szervezet munkáját segíti a védekezésben.

Főleg külterületen

Elmondta, hogy az allergén növénnyel leginkább szennyezett területek az elhanyagolt zártkerti ingatlanok, tarlók, új telepítésű erdők, ahol a sorköztisztítás nem valósult meg.

– Lakossági bejelentések alapján és hivatalból is indítunk eljárást. Előbbiek főként az önkormányzatokhoz, földhivatalokhoz érkeznek. Ezt megelőzendő, a szigorú előírásokra, és súlyos jogkövetkezményekre való tekintettel a kormányhivatal kéri az ingatlantulajdonosokat, illetve földhasználókat, hogy különösen nagy figyelmet fordítsanak a parlagfű-mentesítésre vonatkozó kötelezettségük teljesítésére – emelte ki.

Mint megtudtuk, július elseje óta még nem készítettek egyetlen jegyzőkönyvet sem gyomnövénnyel szennyezett területről a megyében.

HBN-BB


Jogszabály írja elő

A parlagfű elleni kötelező védekezést jogszabály írja elő. Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI tv kimondja, hogy a földhasználó köteles az adott év június 30. napjáig az ingatlanon a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, és ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani.


Első mint gyomnövény

A parlagfű jelenleg az 1. helyen áll a leggyakoribb gyomnövények listáján. Nagy versenyképességű faj, ami azt jelenti, hogy parlag (frissen bolygatott területek) területeken nem enged teret más gyomnövénynek. Főként útszélen, szántóföldön és nem céltudatosan művelt területeken van jelen. A laza talajokat kedveli, a homokot, magja 40 évig csírázóképes, fényigényes. Nagy a reprodukciós képessége: egy közepes méretű egyed 3-4 ezer magot is hoz, a csírázás április 10. ás május 20. között történik. Szélbeporzású növény, melynek pollenje barázdált, tüskés, rajta szennyezőanyagok tapadnak meg. A parlagfű pollenszórása nem a méretétől függ, hanem a kedvező időjárás függvénye. Érdekes, hogy az új egyed azonnal a kifejlettre jellemző tulajdonságokat mutatja, tehát a későn kelt parlagfű megrövidült tenyészidőszaka ellenére, méretétől függetlenül ugyanúgy tömegesen és hosszú időn keresztül virágzik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában