Helyi közélet

2015.07.22. 13:14

Már az utolsó tankönyveket készíti az Alföldi Nyomda

Debrecen - Az illetékesek szerint sokat javult az elmúlt években a tankönyvek minősége.

Debrecen - Az illetékesek szerint sokat javult az elmúlt években a tankönyvek minősége.

– Ősztől már az alsó tagozatos, harmadik évfolyam is teljes körűen ingyenesen fogja megkapni a tankönyveket – jelentette ki az Alföldi Nyomdában tartott sajtótájékoztatón Czunyiné dr. Bertalan Judit, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) köznevelésért felelős államtitkára. A tankönyveket előállító hat hazai nyomda konzorciumi központjában arról is beszélt, hogy július 31-re mind a 12 millió tankönyv elkészül, azt követően megkezdődhet az iskolákba történő kiszállítás, mely augusztus 25-ig tart. Az államtitkár politikai hisztériakeltésének nevezte az ellenzéknek azt az állítását, miszerint káosz várható a tankönyvellátásban.

Tartósabb példányok

Hegedűs István, az Emmi tankönyvellátásért felelős miniszteri biztosa kiemelte, hogy a könyvek minősége sokat javult az elmúlt években, az iskolák és a szülők lényegesen kevesebb kritikát fogalmaznak meg. Ugyanakkor olcsóbbak lettek a tankönyvek – közölte. Megjegyezte: az államháztartásnak és a családoknak 3,2 milliárd forinttal kell kevesebbet tankönyvekre kiadniuk az idén, mint tavaly.

Dr. Kaposi József, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet főigazgatója elmondta: több mint 1100 tankönyvcím szerepel a kínálatukban, 150 új fejlesztésű tankönyvet vezettek be, százat pedig átdolgoztak. Az új fejlesztések egyharmada kísérleti könyv, ezeket több mint háromezer iskola választotta és 1500 pedagógus próbálja ki. A fejlesztések új elemeként említette a négy új földrajzi, illetve történelmi atlaszt, melyeket minden az általánost, vagy a középiskolát most kezdő diák megkap.

Belehúztak

György Géza, az Alföldi Nyomda vezérigazgatója arról számolt be, hogy az elmúlt 3 hónapban a magyar nyomdaipari kapacitás 80 százalékát a tankönyvnyomtatás kötötte le. Az általuk vezetett konzorciumban összesen 1500-an dolgoztak azért, hogy idejében elkészüljenek.

HBN-OCs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában