Helyi közélet

2015.07.26. 15:18

Lakossági fórum Tisza-tavi módra

Tiszafüred - Sajátos módját választotta a Tisza-tó és a Hortobágy közötti kerékpárút építés lakossági fórumának a Tisza-tavi Turizmus Fejlesztő Egyesület.

Tiszafüred - Sajátos módját választotta a Tisza-tó és a Hortobágy közötti kerékpárút építés lakossági fórumának a Tisza-tavi Turizmus Fejlesztő Egyesület.

A „fórum” lényegében beépült az egész nap tartó Tour D’ Opera kerékpáros túrába és legalább 250 résztvevője volt. Az opera túra megálmodója és főszervezője Debreczeni Ildikó, a szolnoki Jelmez Art Kft. ügyvezetője volt. Az indulás és a cél Tiszafüreden, a Halas téren volt. A kettő között azonban igen tartalmasan telt el az idő – hallottuk az este nyolc óra körül a Tisza parti célba érkezőktől.

Harmonikázott a polgármester

Egy debreceni résztvevő szerint fizikai teljesítménynek sem volt utolsó lebiciklizni a hetven egynéhány kilométert, ám amit útközben kaptak, az minden várakozást felülmúlt. – Településenként vendégül láttak bennünket, megismertük az adott hely sajátosságait, és kulturális műsorban is volt részünk – mondta.

Battyáni Tamás és Bulyáki Zsuzsanna Budapestről érkezett, persze nem konkrétan a Tisza-tó körbekerekezésére. – Sarudon nyaralunk és az egyik titkos tervünk volt egy biciklitúra megtétele a környéken. A lehetőségek után az interneten kutakodva bukkantunk rá a Tour D’ Opera elnevezésű lehetőségre, aminél jobbat nem is kívánhattunk volna – így Battyáni Tamás. – Engem a kistelepülések nyugodtsága ragadott meg, no meg a zenei sokféleség, amelyet a túra során nyújtottak át nekünk. Például a sarudi polgármester tangóharmónikázott nekünk, de volt opera, operett és jazz is – tette hozzá Bulyáki Zsuzsanna.



Nyílttá tették a túrát

A tó körbebiciklizéséből érkezetteket a színpadra lépő mazsorettek szórakoztatták, akik a nagyszerű műsoruk után átadták a terepet Szabó Lajosnak, a Tisza-tavi Turizmus Fejlesztő Egyesület titkának, aki a Tour D’ Opera záróakkordjaként néhány percben megtartott fórum szónoka volt. Egyébként ő is végigtekerte a távot. Szabó Lajos elmondta, hogy az október végén Tiszafüreden megnyíló kerékpáros centrum legnagyobb lesz Magyarországon és ez alapvetően új fejezetet nyit a tisza-tavi bicikliséletben.

– A Tour D’ Opera kerékpártúrát egy szűk, 50 fős résztvevőközönségnek meghívásos alapon hirdették meg első alkalommal 2014-ben, és akkor 3 helyszínen operaénekesek szórakoztatták a tavat körbetekerőket. Az idén nyílttá és nevezéses alapúvá tették, bevonták a tó körüli településeket, így a túra mintegy 250 résztvevője már 11 helyszínen kaptak kultúrműsort, ismertetőt a tó körüli lehetőségekről. Gondoltuk, egy ilyen programra szívesebben és többen eljönnek, mint ha csak egy lakossági fórumot rendeznénk a kerékpározásról, a kerékpárút építésről – válaszolta a lakossági fórum nem szokványos voltáról érdeklődő kérdésünkre Szabó Lajos.

– Miután megépül a 3 szintes kerékpárközpontunk, Tiszafüred egy különleges találkozási pontja lesz a hazai bicikliutaknak. Az északról érkező, a Tisza gátján futó Eurovelo kerékpárút, valamint a kelet-nyugati irányú Tiszafüred-Hortobágy, majd Tiszafüred-Debrecen bicikliút itt találkozik majd. A végső álom persze Eger. Ez már egy igazi nemzetközi attrakció lenne. 2020-ig reális esély van a Tisza-tó és Debrecen közötti kerékpárút megépítésére. Ezzel egy újabb lehetőséget adunk a Tisza-tó elérésére.

HBN–KZS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában