Helyi közélet

2015.07.10. 13:34

Kiugró optimizmus a kkv-szektor tagjainál

Debrecen - Az európai uniós forrásokkal kapcsolatban is bizakodóbbak lettek a kisvállalkozások.

Debrecen - Az európai uniós forrásokkal kapcsolatban is bizakodóbbak lettek a kisvállalkozások.

Az év eleji stagnálást követően rendkívüli mértékben javult a cégek jövőbe vetett bizalma. A hazai vállalkozások egy éves várakozásait jelző K&H kkv bizalmi index 7 pontos ugrást követően jelenleg -7 ponton áll, amely az utóbbi évek legnagyobb pozitív irányú elmozdulása.

Borúra derű

A vállalkozások az uniós pályázatokat, a közterheket, a vállalkozás pénzügyeit és a gazdaságpolitikát illetően is derűlátóbbak lettek. A hazai mikro-, kis- és középvállalkozások egy évre előremutató várakozásait jelző K&H kkv bizalmi index értéke az év eleji stagnálást követően jelentős mértékben emelkedett. Ez a pozitív irányú változás az utóbbi évek egyik legnagyobb ugrása, és közel öt éve a legjobb eredmény. A cégek jövőjét leginkább meghatározó tényezőkkel kapcsolatos várakozások – a vállalkozás pénzügyei, a közterhek és a gazdaságpolitika – kiemelkedően javultak, emellett az uniós forrásokkal kapcsolatban is bizakodóbbak lettek.

Bíznak benne

Az index javulása azt mutatja, hogy a vállalkozások nemcsak a magyar gazdaság, hanem saját helyzetüket tekintve is kedvező fordulatra számítanak, bíznak a kormányzati intézkedésekben, és kedvezően fogadták a felmérés előtt ismertetett jövő évi adótörvény javaslatot. Közel minden negyedik cégvezető vélekedik úgy, hogy a kormányzat a következő egy évben vállalkozásbarát lesz, miközben a cégek döntő többsége nem számít a közterhek növekedésére. Emellett az uniós pályázatok beindulását is nagyon várják már a vállalkozások.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában