Helyi közélet

2015.07.03. 13:21

Ki és hogyan fog felelni a Vincellér utcai erdőpusztításért?

Debrecen - A földhivatalnál lakótelepként és beépítetlen területként, az erdészetnél erdőként szerepel a terület.

Debrecen - A földhivatalnál lakótelepként és beépítetlen területként, az erdészetnél erdőként szerepel a terület.Engedély nélküli fakivágás történt a Vincellér utca végén – adtuk hírül június 19-én. Az engedélynélküliség azonban további kérdéseket vetett fel, amelyeket eljuttattunk a polgármesteri hivatalba. Kíváncsiak voltunk, miként történhetett meg, hogy a kis­erdőt lényegében kitermelték, és senki nem avatkozott közbe, senki nem állította le a munkát. Kinek kellett volna észlelnie? Megkérdeztük továbbá, mi a biztosíték arra, hogy a város más pontján nem indulhat hasonló mértékű, engedély nélküli favágás? Kiknek kell figyelni az erdőt, és hová kell jelenteni, ha bárki ilyet észlel? Kik állíthatják le a kivágást?

A felelősség azt terheli…

A várásházáról kapott válaszból kiderül, hogy a favágást többen is észlelték. A polgármesteri hivatal haladéktalanul helyszíni szemlét tartott, saját maga kezdte meg az ügy kivizsgálását. A Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztálya lakossági bejelentésre indított eljárást, míg a Kormányhivatal Földművelésügyi és Erdőgazdálkodási Főosztálya hivatalból jár el az ügyben.

Kivizsgálják az engedély nélküli fakitermelést, meghozzák az ezzel kapcsolatos hatósági döntéseket, továbbá kiszabják az erdővédelmi bírságot, amelynek várható összege köbméterenként 20-30 ezer forint is lehet. Felelősség azt terheli, aki a fakitermelés bejelentésére vonatkozó szabályok megszegésével végezte a favágást, vagy arra megbízást adott. Ezt az érintett hatóságok fogják eldönteni.

Jóhiszeműen járt el a hivatal

Az önkormányzat a közterület-felügyelők és a felállítandó mezőőri szolgálat bevonásával, valamint a hivatal hatósági területen dolgozó ügyintézői útján a lehetőségeihez képest folyamatosan figyeli a város közigazgatási területén összesen 150 négyzetkilométernyi erdős területet, és ha jogszabálysértő tevékenységet tapasztal, megindítja a szükséges eljárásokat – olvasható a polgármesteri hivatal válaszában.

A Vincellér utcai eset kapcsán az önkormányzat törvényi kötelezettsége abban merült ki, hogy amint tudomást szerzett a fakitermelésről, haladéktalanul jelentette az erdészeti hatóságnak.

A szóban forgó terület a közhiteles földhivatali ingatlan-nyilvántartásban művelésből kivett lakótelepként és beépítetlen területként, tehát nem erdőként szerepel. Ezzel ellentétben az erdészeti hatóság a területet erdőként tartja nyilván, és az erdőre vonatkozó szabályok betartását kéri számon, ami kizárja azt, hogy az ügyben a továbbiakban a polgármesteri hivatal is eljárjon.

Az önkormányzat jóhiszeműen járt el az ügyben, mert egyrészt soha, egyetlen hatóság sem értesítette arról, hogy ezt a területet a földhivatali ingatlan-nyilvántartással ellentétben erdőként kezelik, másrészt nem adott engedélyt a területen fakitermelésre.

HBN–KZS


Debrecen - Brutális erdőirtás történt a napokban a Vincellér utca végén. Erre Várkonyi Zsolt Károly olvasónk is felhívta a figyelmünket levelében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában