Helyi közélet

2015.07.05. 14:24

Ide menjen, ha ürgeözönt akar látni a megyében

Debrecen - Itthon is láthatunk az afrikai szurikátákhoz hasonlóan aranyos kisemlőst.

Debrecen - Itthon is láthatunk az afrikai szurikátákhoz hasonlóan aranyos kisemlőst.

A szurikáták rajongóinak nem kell távoli vidékre utazniuk, vagy a tévé előtt gubbasztaniuk ahhoz, hogy egy hasonlóan aranyos, kolóniában élő, két lábon állva őrködő, és a mormotához hasonlóan füttyögő kis emlőst meglessenek. Az egyik hazai rágcsálóra, az év emlősére, a közönséges ürgére ugyanis tökéletesen igazak mindezek.

Tartalékol

Az ürgék testmagassága 22-24 centiméter között van, karcsú testűek, apró fülűek, sárgásszürke alapszínű bundájuk van, farokhosszúságuk nagyjából 7 centiméter. A nőstények kora tavasszal hosszú, föld alatti üregeik egyik védett kamrájában kialakítják fészküket és világra hozzák 5-8 utódjukat. A zárt szemmel születő, majdnem csupasz fiatalok mostanra már két hónaposak, szinte teljesen önállóak, a rövid fűben gyakran csoportosan már ők is táplálék után kutatnak. Ezt jobbára növények, magvak teszik ki, ha úgy adódik, a terményeket sem vetik meg, de a tavaszi, nyári időszakban rovarok, szöcskék, sáskák is az étlapra kerülnek, hiszen minél hamarabb el kell kezdeni felhalmozni a téli álom idejére az energiatartalékokat.



Védett állat

Az ürge Európa-szerte eltűnőben van, de a hazai állomány nagyságát megnyugtató méretűre becsülik a szakemberek. Fokozottan védett, eszmei értéke 250 ezer forint. Védelmét a ragadozó madaraknak köszönheti, a parlagi sas és a kerecsensólyom előszeretettel vadászik rá. A Hajdúsámson melletti Martinkai-legelőn szép állomány szaladgál a hűvösebb időben, a nagy meleget üregeikbe visszahúzódva vészelik át.

Az év emlőse cím mellé az ötletgazda Vadonleső program most videópályázatot is kiírt fiatalok számára. Kortárs költők erre az alkalomra írt verséhez lehet videót készíteni, ennek részletei honlapjukon találhatók.

HBN–Veres Hajnalka

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában