Helyi közélet

2015.07.08. 08:35

Nyári tábor helyett meló: hadd szokják a fiatalok a munkát!

Hajdú-Bihar - A Nyári diákmunka programra június 22-től regisztrálhatnak a munka iránt érdeklődő fiatalok.

Hajdú-Bihar - A Nyári diákmunka programra június 22-től regisztrálhatnak a munka iránt érdeklődő fiatalok.

Hol vannak már azok a nyarak, amikor a diákoknak csupán arra kellett gondolniuk, hogy melyik tábort válasszák vagy éppen az adott hetet melyik rokonnál töltsék. Lassanként felcseperednek a nebulók és eljön az a korszak, amikor nekik is munkába kell állni.

Kik mehetnek?

A Nemzetgazdasági Minisztérium idén is meghirdette a Nyári diákmunka programot, amelynek keretében a 16-25 év közötti diákok kaphatnak munkalehetőséget a helyi önkormányzatoknál vagy önkormányzati fenntartású intézményeknél. A program a béreket támogatja, a százszázalékos támogatás pedig legfeljebb két hónapra adható, 2015. július 1. és 2015. augusztus 31. között, maximum napi hat órás időtartamra. A támogatás a minimálbér, illetve a garantált bérminimum időarányos részének felel meg, így a szakképzettek esetében 91 ezer 500 forint, míg a szakképzettséggel nem rendelkezők esetében 78 ezer 750 forint lehet havonta, személyenként.

Mindenki örül

Berettyóújfaluban az önkormányzat és annak intézményei a 2013-as évben hat főt, 2014-ben pedig már nyolc főt foglalkoztattak. - A jelentkezők mindenhol a hivatal, illetve az intézmény profiljába illeszkedő munkát végeztek, ami döntően egybevágott a diákok érdeklődésével. Többeknek ez volt az első munkaviszonya, az ezért járó első fizetés pedig komoly mérföldkőnek számított – tájékoztatott Kolozsvári István a polgármesteri hivatal kulturális menedzsere.

Nem volt ez másként Hajdúböszörményben sem, ahol a diákok a munka iránt nagy érdeklődést mutattak. Az önkormányzat és intézményei tevékenységét segítették, illetve a szolgáltatás nyújtásuk szélesebb körben való ellátásában vettek részt. A nyári diákmunka során a tanulók részt vehettek a város legnagyobb nyári kulturális rendezvényén, ahol pozitívan fogadták tevékenységüket. A diákok úgy értékelték, hogy a hasznos munkával pénzez is jutottak, ami segítette a családokat. Berettyóújfaluban eddig 23-an regisztráltak az idei munkaprogramra. Országos szinten az idén rendelkezésre álló összegből arra számítanak, hogy nagyjából 20 ezer diák számára biztosíthatnak munkát a nyári időszakban.

HBN–Budai Lilla

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában