Helyi közélet

2015.07.03. 15:15

Elemi válságban élünk, nagy szükség van az önkéntesekre

Bihar - Az alulról szerveződő társadalom helyzete romlani látszik napjainkban.

Bihar - Az alulról szerveződő társadalom helyzete romlani látszik napjainkban.Dr. Béres Csaba kandidátus, egyetemi docens a Bihar Fejlődéséért Egyesület megbízásából, valamint saját érdeklődése okán is foglalkozott az önkéntesség szerepével a közösségformálásban. Egy, a Biharban megvalósított, az önkéntesség elterjesztését célzó projekt kapcsán erről formált véleményt a nagykereki Bocskai várban a napokban.

Elöljáróban leszögezte, az alulról szerveződő társadalom helyzete romlani látszik. S hogy mi lendíthetné fel az alulról szerveződést? A válságból való kilábalás.

– Elemi válságban élünk, ott van a fejekben, a kultúrában, s az Európai Unióban is megmutatkozik, szinte ez az eddigi legkomolyabb válság – fogalmazott. – Újracentralizáció, az állam szerepének erősítése zajlik, miközben sürgősen le kellene állítani, mert azokat a problémákat, amikkel Magyarország szembekerül, így nem lehet áthidalni. A társadalmi szolidaritás csökkenése figyelhető meg, pedig ha a nemzeti önzés felülkerekedik, az visszaveti a fejlődést. Gondoljunk csak az euroezermilliárdok Magyarországra áramlására, ami az európai szolidaritás megnyilvánulása! – mondta.

A szociológus elmondta, az önkéntesség egyik társadalmi funkciója éppen az, hogy erősíti a társadalmi szolidaritást. Emellett támogatja a társadalmi integrációt, enyhíti a krízishelyzeteket, csökkenti a a szegénységet, a kirekesztést, elősegíti a társadalmi beilleszkedést, s nem utolsó sorban javítja a természeti, fizikai, társadalmi környezet állapotát.

A társadalom egyharmada végzett már önkéntes munkát – a nők és a vidékiek nagyobb számban –, aminek minden korosztály számára megvan a haszna. A pályakezdők és fiatalok szakmai tapasztalatot szereznek, a külföldön tevékenykedők nyelvismeretre tesznek szert és más kultúrákat is megismernek, míg például az idősek, vagy a fogyatékkal élők önmaguk közösségi életét is felpezsdítik általa. Az önkéntes munka kedvezményezettjei leggyakrabban a rokonok, barátok, ismerősök, munkatársak – hallhattuk.

Reményt ad

Dr. Béres Csaba úgy gondolja, az önkéntes közösségépítés, a civil szféra és az önkormányzat összefogása, a közösen sikerre vitt programok lehetőséget adnak a hátrányos helyzetű családok integrációjára is. Ehhez pedig a globálisan fenntartható zöld gazdaság építése elkerülhetetlen.

– Mi nélkülözhetetlen az említett családoknak? Oktatás és foglalkoztatás. A kultúra és a tudat megváltoztatása mellett el kell érni azt, hogy ne az államra támaszkodjanak. Ha megváltozik a munkamorál, s az emberek megértik, hogy képesek magukat eltartani, s vannak mellettük civilek, közösségért élő emberek, netán a polgármesterük is az, akkor megvalósítható a változás – emelte ki. Hozzátette, a lokális szerveződés alapfeltétele a kormányzati segítség.

Lokális gazdaság

Az úgynevezett barna energiára (olaj, szén, fosszilis energia felhasználása) sok pénzt költ a világ, hiszen azokat az erőforrásokat meg kell találni, ki kell termelni, ami pedig felszámolta az élő munkaerőt. A zöld, a lokális gazdaság helyben található erőforrásokra épül és rendkívül munkaigényes: a kézművességre hatalmas az igény! – hallottuk az előadótól. Ezt megtámogatva a közösségi média felhasználásával, helyi, önsegítő akciócsoporttal, helyi termékek piacra jutásával, valamint a termelő és a fogyasztó közötti kapcsolat kialakításával, önsegítő lehet a társadalom – folytatta.

Az alulról szerveződés, az önkéntesség szükségszerű – közölte az előadó –, közel sem lehetőség. De ha mégsem ebbe az irányba mozdul a társadalom, akkor inkább állítsátok meg a Földet, ki akarok szállni!

HBN-BB


Mintafalvak

Rozsály és Cserdi települések példáját sokszor emlegette az előadó. Hátrányos helyzetűek voltak, de az ott folyó önellátó gazdálkodás eredményeképpen megszűnt a munkanélküliség. Nem mennek a szomszédba vásárolni, sőt Rozsály még a fővárosba is szállít friss zöldséget. Emellett megállapodást kötöttek városi családokkal, akik időről időre egy kosár vegyes zöldséget vásárolnak tőlük. Maguk dolgozzák fel a meggyet és száraztésztát készítenek. Az önsegítésnek nagy hagyományai vannak a falusi környezetben, mutatják ezt a szociális szövetkezetek, kertek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában