Helyi közélet

2015.07.30. 14:11

Debrecen környékén még virágzik a kipusztultnak hitt szúrós szépség

Debrecen - A Terepszemle Stúdió segít megtalálni ezt a ritka növényt.

Debrecen - A Terepszemle Stúdió segít megtalálni ezt a ritka növényt.

Az öldöklő aszat Magyarországon soha nem volt gyakori, és előfordulása az ország területén már évtizedekkel ezelőtt bizonytalanná vált. Utolsó herbáriumi példányai Debrecen mellől származnak, több mint 80 évesek. 1996-ban Debrecen városszélén a 33-as számú főúttól délre, a Tócótól nyugatra levő gyepeken erős, több száz töves állománya került elő. Sajnos több építkezés és más beruházás megritkította, de még így is itt él hazánk legjelentősebb összefüggő populációja.

Kipusztultnak hitték

Ez a ritka növény feltűnő megjelenésű. Átlagos magassága meghaladja a másfél métert, és jellegzetes vöröses szárával, nagyméretű, rózsaszín virágzataival könnyen észrevehető. Mozgékony szaporodási képességgel rendelkezik, mint általában más aszatféle, így egyre több helyen fordul elő az Alföldön, de úgy tűnik, megyénk tekinthető hazánkban stabil kiindulási pontjának.

Debrecenen kívül Berettyóújfalutól nyugatra a Berettyó és a Derecskei-Kálló között a régi folyómeder mentén elterülő Berettyó–Kálló közén Pocsaj közelében él a legnagyobb számban ez a védett aszatféle. Természetvédelmi érdekessége, hogy 1993-ban levették a védett fajok listájáról épp azért, mert hazánkban kipusztultnak hitték, de később újra védett lett, ekkor már 10 ezer forint eszmei értékkel, és jelenleg is ez a státusza él. Vigyázzunk hát erre a szúrós szépségre!

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában