Helyi közélet

2015.07.13. 16:57

Az ORÖ elnöke kiállást vár a kormánytól

Balmazújváros - „Az Országos Roma Önkormányzat körüli hisztéria nem eredményezheti azt, hogy a cigányságot kollektíven büntetik”. Interjú Hegedűs Istvánnal, az Országos Roma Önkormányzat elnökével.

Balmazújváros - „Az Országos Roma Önkormányzat körüli hisztéria nem eredményezheti azt, hogy a cigányságot kollektíven büntetik”. Interjú Hegedűs Istvánnal, az Országos Roma Önkormányzat elnökével.

Országjáró körúton vesz részt Hegedűs István, az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) elnöke. A testület az elmúlt időszakban a botrányok miatt a sajtónak is gyakran szolgáltatott témát, előbb a Farkas Flórián körül kirobbant ügyek, júniusban pedig Hegedűs István is, akit a közgyűlésen támadtak meg az ellenzéki képviselők. A tavaly ősszel megválasztott elnök szombaton megyénkben, Balmazújvárosban találkozott helyi nemzetiségi önkormányzati vezetőkkel. A tanácskozáson csak a Lungo Dromhoz tartozó önkormányzatok vezetői vettek részt, akik 15 településről érkeztek. A hajdú-bihari Roma Nemzetiségi Területi Önkormányzat elnöke, Bernáth Bálint nem volt ott.

Mi a célja a megyejárásnak? A kedélyek nyugtatása vagy pedig hogy megismerje a vidéki cigányság problémáit?

Szeretnék minden olyan helyre eljutni, ahol jelentős számú cigány ember él. Hajdú-Bihar a negyedik megye, ahová ebben a sorozatban elutaztam. Ennek a terepmunkának az a célja, hogy a saját szememmel tapasztaljam meg a nehézségeket, amivel a cigányság küszködik.

Úgy fogalmazott, a cigányság a 24. órában tart. Mit értett ez alatt?

Hegedűs István: Az európai roma stratégia kapcsán az előző ciklusban komoly programokat tudtunk megvalósítani. Ilyen a „Nő az esély”, amelyben ezer roma nő szerzett szociális képesítést, vagy éppen tanodaprogram. Azon gyerekek körében, akik részt vettek ebben, jelentősen csökkent az iskolai bukások, hiányzások száma. A rászorultak számos képzésre jártak és szereztek piacképes szakmát, illetve nyílt munkaerőpiacon is sokan helyezkedtek el, de sajnos az a lendület, ami az előző ciklust jellemezte, mintha megtorpant volna. A cigány emberek türelmetlenül várják, hogy folytatódjon a megkezdett munka. Az újonnan megválasztott Országos Roma Önkormányzat készen áll arra, hogy a kormánnyal együtt és a keretmegállapodásnak megfelelően végrehajtsa az integráció felgyorsítására irányuló programot. Erre vonatkozóan még áprilisban Langerné Victor Katalin helyettes államtitkár asszonynak át is adtam az elkészített anyagot, illetve Köpeczki-Bócz Tamás helyettes államtitkár kérésére is elkészült egy komplex anyag a cigány emberek foglakoztatására.

Az tűnik ki a szavaiból, hogy több támogatást várna a kormánytól.

Hegedűs István: Egy udvarias távolságtartást érzékelek a kormányzat részéről, amit azonnal meg kell szüntetni. A kormány stratégiai partnere cigányügyben az Országos Roma Önkormányzat. Az ORÖ körüli hisztéria nem eredményezheti azt, hogy a cigány kisebbséget kollektíven büntetik. Mert azzal, hogy a programokat és fejlesztési pénzeket visszatartják, ez történik. Ezért szeretnék minél hamarabb találkozni Orbán Viktor miniszterelnökkel.

Az ORÖ-n belüli ellenzéki képviselők önt is támadják, azzal vádolják, hogy 2012 és 2015 között a családtagjait (feleségét, fiát, lányát és menyét) alkalmazta, és közel 30 millió forintot fizetett ki nekik. Jogosak-e ezek a vádak?

Hegedűs István: Nemtelen támadásnak tartom ezeket a vádakat, amelyeket az önkormányzat egyik tagja fogalmazott meg, aki nagyon szeretne elnök lenni. Neki semmi sem drága, pedig jobb lenne, ha a saját portáján söprögetne. Nem tartom jogosnak a vádakat. 2014 október végén választottak meg elnöknek, a munkáltatói jogokat nem gyakoroltam sem 2012-ben, sem 2015-ben. A cigány emberek vagy ORÖ által indított programokban, vagy közmunkaprogramban tudnak elhelyezkedni, sajnos, ma az elsődleges munkaerőpiacon cigány embernek nem könnyű munkát találnia. Az ellenzéki Alternatív Vizsgálóbizottság számításai szerint nettó 70-80 ezer forintos jövedelmet biztosított az ORÖ-s program nekik, ami elképzelhető. De hangsúlyozom: nem én gyakoroltam a munkáltatói jogokat.

Az Országos Roma Önkormányzat többségét Lungo Drom-os képviselők adják, s a hajdú-bihari nemzetiségi területi önkormányzatban is a legtöbb mandátumot a párt képviselői nyerték, mégis ellenzékbe kényszerültek. Hogyan tudnak együttműködni az RPT-s (Roma Polgári Tömörülés) vezetésű megyékkel?

Hegedűs István: A választásoknak már vége. Számomra csak cigányügy létezik. A többi nem érdekes.

Hogyan lehet, hogy a megyei vezető nem volt jelen a tanácskozáson?

Hegedűs István: Nem tudom, hogy kiket, s miért nem hívtak meg a fórumra, annak örülök, hogy sokan eljöttek, és elmondták véleményüket, megfogalmazták kérdéseiket.

Több helyi önkormányzati vezető is arról beszélt, hogy elveszítették a hitelüket a cigányok előtt. Hogyan lehet ezt visszaszerezni?

Hegedűs István: Sürgősen látványos eredményeket kell produkálni, mert most van rá lehetőségünk. Ezért van szükség a már említett programok folytatására, illetve újabbak elindítására, s ezért fogalmaztam úgy, hogy a cigányság a 24. órában tart.

Ilyen körülmények között lehet-e sikeres az elnöki ciklusa?

Hegedűs István: Az Európai Unió soros elnöksége kapcsán Magyarország és Orbán Viktor miniszterelnök volt az, aki az európai roma stratégiát kidolgoztatta, majd elfogadtatta. Számomra a miniszterelnök és Balog Zoltán miniszter elkötelezettsége a cigányügy mellett a garancia arra, hogy sikeres lesz az ORÖ működése és programjai egyaránt.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában