Helyi közélet

2015.07.08. 12:55

Az Eötvös Cirkusz varázsa örök

Debrecen - Az Eötvös család története öt generációval ezelőtt fonódott össze a cirkusszal.

Debrecen - Az Eötvös család története öt generációval ezelőtt fonódott össze a cirkusszal.

1894 tavaszán a cseh Winiczky család Magyarországra utazott vándorcirkuszával. A gyönyörű műlovarnő, Johanna elkápráztatta a közönséget, s elrabolta az ifjú Báró Eötvös Ferencz szívét. Egymásba szerettek, összeházasodtak és Ferencz a Winiczky cirkusszal tartott ezután. Házasságukból egy gyermek született 1894-ben, Eötvös Nándor Aladár, aki 1920-ban megalapította saját cirkuszát, az Eötvös Cirkuszt. Nándornak 12 gyermeke született, a legidősebb és a leghíresebb közülük Eötvös Gábor, a világhírű zenebohóc, akinek „Van mááásik” mondata szállóigévé vált, s akinek tehetségét a világ legnagyobb nevettetője, Charlie Chaplin is elismerte.

Nándor hatodik gyereke, Eötvös József lánytestvéreivel a világ nagy cirkuszaiban szerepelt. 1979-ben a Vatikánban II. János Pál pápa személyesen gratulált nekik. Az Eötvös család tagjai bejárták a Földet, mindenütt sikert és elismerést szereztek. Az ifjabbik generáció vezetése alatt és az idősebbek tanácsainak köszönhetően legendás társulat olyan műsort hozott létre, mely ötvözi a hagyományos cirkuszt a modern, fantáziadús koreográfiákkal.

Tény, hogy az Eötvös család nagyon szereti az állatokat. Számos fotójukon szerepelnek a művészek a bengáli tigrissel, ébredezik vetett ágyban a borz, romantikázik tengerparton a rénszarvas.

Az idomított társulat tagja például az armadilló azaz szőröstatu, valamint elefántok, mosómedvék, dromedárok, lámák, kenguruk. Jól elvan egymással az amerikai bagoly, a páva, a pelikán, s minden állomáson elsőként épül fel a teve, a krokodil, a zebra és a lovak istállója. Mindig az állatoké az elsőbbség, az életkörülményeiket késedelem nélkül igazítják a helyszínekhez. Debrecenben a volt Baumax melletti téren mellett állítja fel sátrát, és várja a közönségét az Eötvös Cirkusz.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában