Helyi közélet

2015.07.28. 10:55

A virtuális Debrecenben gyors(abb) az információcsere

Debrecen - Egy ekkora „városban” nélkülözhetetlen, hogy szigorú szabályok legyenek.

Debrecen - Egy ekkora „városban” nélkülözhetetlen, hogy szigorú szabályok legyenek.

Kis túlzással minden ötödik debreceni tagja egy virtuális városnak, melyet két fiatal, Borsi Dávid és Kocsis Márkó alapított 2013 novemberében. A srácok akaratlanul is felismerték, a cívisvárosiaknak szükségük van egy olyan közösségre, ahová tartozhatnak, anélkül, hogy ki kellene mozdulniuk otthonról. Természetesen a csoport nem máshol található, mint a világ legnagyobb, több mint egymilliárd tagot számláló virtuális közösségében, a Facebookon. „Debrecenben hallottam” – a név kifejezi a célt, amiért létrehozták a csoportot. Az emberek, elsősorban a debreceniek valós információkat, vidám vagy épp szomorú történeteket, pletykáikat, kérdéseiket és kétségeiket beszélhetik ki akár álnév alatt is, vagy csak szimplán – ahogyan azt a valós társadalomban is sokan teszik – csendes megfigyelőként olvasgatva a hírfolyamot. Ráadásul a tagság szinte a megyeszékhely egész területét „lefedi”, így sokszor ott gyorsabban cserélődnek az információk, mint bárhol máshol.

Másfél év alatt

Az első – mai szabályzatnak is megfelelő posztot – Dávid írta, Miska nevű madarával kapcsolatos mókás történet volt. Azóta megszámlálhatatlan bejegyzés született a csoportban, az alapító még megbecsülni se nagyon merte, hiszen csak az új csatlakozók száma napi 50 és 100 között mozog, a tagság pedig 1,5 év alatt, éppen a napokban átlépte a 38 ezret.

De, kik alkotják ezt a hatalmas viruális közösséget?

Vegyes társaság

– Pontos adatokat nem tudunk a nemek arányáról de inkább a fiúk/férfiak vannak előnyben, a korosztályt nézve pedig a fiatalabbak. De egyre nagyobb számban csatlakoznak idősebbek. Közülük is inkább az irodai munkát végzők vagy a sok szabadidővel rendelkezők, nyugdíjasok, akik szívesen nyomják egy-egy posztra a „tetszik” gombot, vagy fejtik ki hozzászólásokban a véleményüket – válaszolta Borsi Dávid, aki még akkor sem adta fel a csoport vezetését, amikor az élet Angliába sodorta. Persze egy ekkora közösséget, egyetlen ember nem tud irányítani.

Kellenek a szabályok

Irányítani? – kérdezhetnek most vissza azok, akik nem ismerik az ilyen és ehhez hasonló csoportok működését. Ennyi ember együtt ugyanis majdhogy pontosan leképezi egy valós város összetételét, ami egyet jelent azzal, hogy a rasszizmus, a trágárság, vagy épp a pofátlan reklámozás is ugyanúgy megjelenik az oldalon, amit – ha szeretnének eredeti céljára fenntartani kitalálói – akkor vezetni és moderálni kell. – Jelenleg nyolcan vagyunk, igazi összeszokott csapat, ami akkor sem változik, ha valaki belefárad – magyarázta Dávid, aki nagyon büszke az ingyen, "elhivatottságból" dolgozó admintársaira, Kerekes Mártonra, Bakó Tamásra, Demjén Szabolcsra, Percze Krisztiánra, Rácsai Krisztiánra, Balogh Tiborra és Gyarmati Dávidra. Ők nyolcan azok, akik a megszámlálhatatlanul sok hozzászólást és posztot nap mint nap átolvassák, gyomlálják belőle a kéretlen reklámokat, az uszítást, az oldalra nem illő tartalmakat. (Az elvesztett érkek is sokszor itt lettek meg, ám egyre többen használták keresésre a csoportot, ami nem az eredeti cél, ezért már arra is létrehozak egy oldalt: Debrecenben Elhagytam/Találtam néven lehet keresni a Facebook-on.)

Ingyen csinálják

Teljes mértékben ingyen csináljuk a csoportot és ehhez továbbra is tartjuk magunkat. Tilos a reklámozás és ehhez hasonló dolgok, de ha valaki meg keres minket és mi látunk benne fantáziát, köze van Debrecenhez, akkor engedélyt adunk rá, hogy posztolhassa vállalkozását, termékét stb. – magyarázta Borsi Dávid kiemelve: ennek ellenére az adminok sokszor idejüket nem kímélve dolgoznak egyetem és munkahely mellett. – Nincs anyagi juttatás, de legalább cserébe sokat szidnak minket, hogy miért törlünk egy-egy posztot – humorizált, megjegyezve: azok, akik elismerik, hogy milyen fontos ez a csoport, az belátja, hogy nem tudunk mindenkinek megfelelni.

HBN-SZFÁ


Még nem hírek, csak információk

Fontos azonban megjegyezni, hogy a Debrecenben Hallottam csoport bejegyzései még nem hírek, csak információk, melyek sokszor pontatlanok, vagy hiányosak, ám kiváló alapját képezik egy-egy érdekesebb cikknek, melyek közül jó néhánnyal már a Hajdú Online-on is találkozhattak az olvasók. Elég csak arra a bizonyos tízmilliárdos csekkre gondolni, melyet tavaly egy idős házaspár kapott. A fotó a csoportban látott napvilágot, ám annak már portálunk járt utána, hogy mi is a teljes történet. Nem véletlen, ha a Napló illetve a Haon cikkei is rendszeresen megjelennek az oldalon, ahol a sokszor kérdés vagy megjegyzés szintjén felvetett témákra az újságírók derítik ki a választ, s biztosítják, hogy a csoport tagjai ne csak híresztelésekkel, pletykákkal, de pontos és hiteles forrásból származó hírekkel is találkozzanak, főleg az őket leginkább érdeklő témákban.


Mind több csoport

A történet teljességéhez hozzátartozik, hogy a „virtuális város” alapításának ötlete Budapestről indult, az első ilyen csoport, a Pesten hallottam már több, mint kétszázezer tagot számlál, de „klónjaihoz” is tízezrek csatlakoztak. E mintára Debrecenben, majd a megye további városaiban, például Hajdúböszörményben, Balmazújvárosban és Berettyóújfaluban is hasonló csoportok alakultak.


A Debrecenben hallottam csoportot már az Instagramon is megtalálhatják.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában