Helyi közélet

2015.06.14. 14:35

Vendégjegyzet: Ferenc József látogatása

<em>I. Ferenc József császár és király 68 éves uralkodása során három alkalommal látogatott el Debrecenbe. Az első vizit évfordulója június 19-én következik</em>. Topor István jegyzete.

I. Ferenc József császár és király 68 éves uralkodása során három alkalommal látogatott el Debrecenbe. Az első vizit évfordulója június 19-én következik. Topor István jegyzete.

Nem egészen három évvel a szabadságharc vérbe fojtását követően, 1852-ben a 22 éves ifjú uralkodó Magyarországra látogatott. A gondosan előkészített, pontos forgatókönyv szerint zajló uralkodói látogatás június 4-én indult Bécsből és 5-én, szombaton érkezett meg Pest-Budára. Vidéki látogatása szigorú rend szerint 11-én vette kezdetét és 23-ig tartott.

1852. június 19-én délelőtt tizenegy órakor harangzúgás jelezte a cívis városnak, hogy az uralkodó Nagyváradot elhagyva Debrecen határába érkezett. Az állami épületeket csak a császár fekete-sárga zászlója díszíthette. A községi és magánépületekre elhelyezhették a nemzeti színű lobogót azzal a megkötéssel, hogy ezek mellett ugyanannyi számú császári lobogónak és a Habsburg-ház fehér-vörös lobogójának kellett lengenie. Az uralkodót Mikepércs után a Gugyori csapszéknél várta a város küldöttsége, élen Poroszlay Fridrik polgármesterrel. Innen a város kék ingbe, gatyába öltözött 600 fős polgári bandériuma kíséretében lóháton érkezett a város alá. Az ő kíséretükben tartott szemlét a város alatt felállított gyalogos és lovas alakulatok felett. Délután fél kettőkor újabb haragzúgás közepette a király átlépte a számára emelt diadalkaput. Többezres tömeg kíséretében érkezett meg az ünnepi díszben pompázó városházához, amelynek berendezéseit külön erre az alkalomra hozatták Pestről. A király fogadására felsorakozott a város színe-java. A díszmagyarba öltözött nemesség élén Szaniszló, váradi püspök és Szoboszlai Pap István szuperintendens állt, körülöttük pedig Debrecen szabad királyi város tanácsának tagjai fogadták Ferenc Józsefet. A császári és királyi fenséget Szőllősy János rendőrfőnök rövid üdvözlő beszéddel köszöntötte. Fehérruhás hölgyek szirmokat szóró sorfala között vonult be a díszterembe. Itt kihallgatáson fogadta az elé járuló kérelmezőket. Az audencián ott voltak az olmützi várfogságot szenvedett debreceni Könyves Tóth Mihály családjának tagjai is. Könyves Tóth Mihály református lelkészt a nép csak „aranyszájú pap”-ként vagy „Kossuth papja”-ként nevezte. A lelkészt szabadságharc alatti tevékenységéért előbb kötél általi halálra, majd várfogságra ítélték. A kegyelemért könyörgő családot az uralkodó megnyugtatólag bocsátotta el.

Ezt követően a Református Kollégiumba vezetett az útja, ahol „az ismeretes néphymnussal” üdvözölték. Innen a híres kollégiumi könyvtárba vonult. Itt érdeklődéssel nézte meg a vallásalapító Kálvin János „Institutiones religionis Christianae” című alapművét. A látogatás emlékére márványtáblát állítottak fel a kollégium anyakönyvtárában. Ezt követően több közintézményben tett látogatást az uralkodó.

A városháza nagytermében fiatal pártás lányok kínálták meg Ferenc Józsefet a híres debreceni kenyérrel, bélessel, pereccel és mézeskaláccsal.

Este kilenc óra után a huszártábornoki egyenruhába öltözött uralkodó körkocsikázást tett a pazarul kivilágított városban. A debreceniek kitettek magukért. A köz- és magán épületek fényárban úsztak. Díszkivilágítást kapott a Református Kollégium, a két református templom, a Szent Anna székesegyház, a kereskedelmi kamara a pénzügyőrségi épülettel együtt, a Kaszinó, a híres fűszerkereskedő Dragota Ignác háza stb.

Másnap, június 20-án Ferenc József már reggel hat órakor a római katolikus templomba vonult. A székesegyház kapujában Horthy Károlyné tanítónő egyik legkiválóbb tanítványa, Hering Eleonóra szép beszédben üdvözölte az uralkodót. A király, a szentmisét követően negyed hétkor ágyúdörgés és az összesereglett polgárok kitörő üdvrivalgása közepette, elhagyta a várost.

A császárt és királyt a város bandériumai egészen a hortobágyi csárdáig kísérték. Itt ezerkétszáz hajdúvárosokból és Szabolcs megyéből lovas díszelgett a császár előtt. Miután Ferenc József megszemlélte a búcsúztatására felsorakozott lovas egységeket, magyar nyelven búcsúzott el vendéglátóitól. Ezután kocsijában lovakat váltva elhagyta megyénket és Eger felé vette útját.

(A szerző tanár, történész)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában