Helyi közélet

2015.06.22. 12:49

Továbbra sem tudni, miért nem támogatják az újlétai iskola vezetőjét

Újléta - Az újlétaiak szeretnének válaszokat kapni, ha másképpen nem, közmeghallgatáson.

Újléta - Az újlétaiak szeretnének válaszokat kapni, ha másképpen nem, közmeghallgatáson.

Még alig értünk oda Debrecen felől közeledve a Vámospércsen túl található kistelepülésre, némi túlzással már mind a közel ezer lakosa tudta, „forgatócsoport jár ott”. Kíváncsiak voltunk, megosztotta-e a települést, s ha igen, mi módon az igazgatóválasztás körül kialakult helyzet, és maradtak-e még megválaszolatlan kérdések.

Négy–három arányban

Mint ahogyan arról korábban beszámoltunk, a szülői munkaközösség a szakminiszterhez személyesen eljuttatott levélben kérte, hogy támogassa a már két évtizede az iskolát vezető Sütő Sándorné pályázatát. Ezt azért látták szükségesnek, mert hiába a szülők, a diákok és a pedagógusok egyértelmű igenje mellette, a képviselő-testület 4 (Fidesz-KDNP) – 3 (független) arányban a másik pályázót támogatta.

A területileg illetékes tankerületet is megkerestük, hogy megtudjuk, kit javasolnak igazgatónak, de pénteken hiába hívtuk Tóth Lajos Árpád tankerületi vezetőt a június 10-én hozzá eljuttatott egyetlen kérdésünkkel kapcsolatosan. „A válaszadás folyamatban van” – mondta, s érdeklődésünkre, hogy miért tart ilyen sokáig, úgy mondta, „az nem tartozik ránk”.

„Kaptunk hideget, meleget”

Buzgón készült a falu a ballagásra és az évzáróra, a gyerekek próbáltak, az utolsó simításokat végezték az ünnepi műsoron pénteken. Az iskola környékén természetesen az igazgatóválasztás volt a téma, egyébként múltkori újságcikkünk megjelenése óta nagy a csend – hallottuk.

– Holott a szülői munkaközösség voksolása után, amikor kiderült, hogy igazgatónőt támogatjuk, kaptunk hideget-meleget – így egy anyuka –, volt, akiktől személyesen is számon kérte a polgármester asszony a dolgot, s olyan közmunkásról is tudunk, akinek másnaptól már nem papírmunkát, hanem mezőgazdasági munkát kellett végeznie. Mi meg tudjuk indokolni a döntésünket, hiszen Sütőné, nem túlzás, az iskola tartóoszlopa, ismer minden családot, a kisujjában van a szakma, szinte hobbiból írja a pályázatokat, és mindenki előtt nyitva áll az ajtaja. Finoman, de határozottan összehangolja a közösséget – mondja.

Egy férfi, aki maga is az igazgatónő „keze alól” ballagott el, azt sorolja, hogy családokat is összeugrasztott ez a helyzet, mert vannak olyanok, akik félve vagy alá sem írták az ívet, tartva a munkáltatótól, a hivataltól.

Nem lehetnek szakmai indokok

– A helyi romaintegráció miatt sem mindegy, hogy az iskola vezetése változik-e – fogalmazott Jónás Katalin, a helyi roma önkormányzat vezetője –, ugyanis ha a gyerekek második otthonában, az iskolában rendben mennek a dolgok, és észre sem venni, hogy egy osztályban 3 magyar mellett 9 roma tanul, akkor az a családok szintjén is nyugalmat szül. Ahogyan ez most is van a faluban – tette hozzá.

A helyiek szerint szakmai ellenérv nem nagyon akadhat Sütőné ellen, ezért személyes vagy politikai ellentétre gyanakodnak Zimáné Tóth Erzsébet polgármester és közötte. Pletykák is keringenek, de azokról hallgatnak, mert leszögezik, csupán a szakma győzhet ebben az esetben is.

– Várjuk tehát a vezetés válaszait, ha kell, közmeghallgatást is kezdeményezünk ennek érdekében – hallottuk a faluban.

A Klik nem engedélyezi

Az iskola fenntartója, a Klik továbbra sem engedélyezte, hogy Sütő Sándornét megszólaltassuk, ezért elkerültük az iskolát. A képviselők közül igennel szavazó Kis Ferenc korábbi alpolgármester – aki szintén aláírta a petíciót –, viszont megosztotta velünk, hogy ő egyértelműen kiáll a mostani igazgató mellett, hiszen messzemenően meg voltak elégedve a munkájával – fia is oda járt –, sohasem gondolták volna, hogy váltás készül; különösen azért sem, mert a nemmel szavazó képviselők között is van olyan szülő, akinek a gyermeke sokat köszönhet a még ­augusztus végéig szerződéssel rendelkező igazgatónőnek.

HBN–Barak Beáta


Üzenetet hagytunk

Természetesen a polgármesteri hivatalban is jártunk, és telefonon is kerestük Szimáné Tóth Erzsébet polgármestert, hogy megtudjuk, miért nem támogatják Sütő Sándorné igazgatói megbízását. A településvezető azonban nem volt elérhető.Az épületben Gálné Lupócz Andrea aljegyző invitált be a szobájába, akivel megosztottuk kérdéseinket. Elmondta, amit mi is tudunk, hogy az igazgatóválasztás ügyében a miniszter dönt. Mi viszont arra hivatkozva, hogy jelenleg a miniszter előtt van egy képviselő-testületi „nem” is Sütőnére, mégis kíváncsiak volnánk az önkormányzat álláspontjára.


Messziről jött emberek

A debreceni származású Lehoczky Levente argentin feleségével, Tamarával, és kisfiukkal Angliából költözött haza, s úgy döntöttek, Újlétán telepednek le a férfi édesapja tanyáján. Mivel gyermekük tavaly első osztályba készült, Levente megismerkedett a létavértesi és a vámospércsi iskolával is, ám az igazgatónővel történt beszélgetés után nem volt kérdés, hová íratják a gyereket. Az újlétaiba. – Teljesen felháborodtunk, hogy a politika felülírhatja egy jól működő iskola tapasztalt vezetőjének munkáját. Az intézmény értéke a falunak, helyben kezelik az adódó problémákat. Érthetetlen, miért nem működik együtt az iskola a polgármesterrel! Ha más lesz az igazgató, mi biztosan nem fogunk iskolába jönni – mondta a férfi.


Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában