Helyi közélet

2015.06.23. 08:18

"Tóba zuhant" repülőgépet mentettek a katonák Mályiban

Mályi - Debreceni, szolnoki és szentesi búváralakulatok gyakorlatoztak a Borsod megyei Mályi melletti bányatónál csütörtökön. Az eseményen a cívisvárosból az MH 5. Bocskai István Lövészdandár 24. Bornemissza Gergely Felderítő Zászlóaljat „vetették be”.

Mályi - Debreceni, szolnoki és szentesi búváralakulatok gyakorlatoztak a Borsod megyei Mályi melletti bányatónál csütörtökön. Az eseményen a cívisvárosból az MH 5. Bocskai István Lövészdandár 24. Bornemissza Gergely Felderítő Zászlóaljat „vetették be”.

Miklós Bence zászlós, a gyakorlat koordinátora elmondta, általában részenként szokták végezni a feladatokat, az utóbbi időben a maihoz hasonlóan komplex küldetéssort nem hajtottak végre: – A misszióban négy alakulat vett részt: a műszaki katonák, a műszaki felderítők, a felderítő búvárok és a különleges műveleti zászlóalj. Épp ezért a forgatókönyvet is annak alapján írták meg, hogy minden résztvevőnek alkalma legyen a maga szakterületével kapcsolatos feladatok gyakorlására.

Tóba zuhant repülő

A misszió egy a két ország határán lévő tóba zuhant repülőgép körüli mentési munkálatokat szimulálta. Egy bójasor jelezte a két térség találkozási zónáját, s ezt olyan határzár védte, amelyen nem lehetett áthajózni. Éppen emiatt első körben meg kellett nyitni a „reteszt”, majd bójával jelezni a szabad átjárót. Ezt két, nehézbúvár felszerelésbe öltözött műszaki katona végezte el (az egységük két, összekötözött csónakkal vonult a helyszínre, s ennek az volt az érdekessége, hogy a motort új ötlet gyanánt, a könnyebb tolatás és manőverezés miatt a hajótest elejére szerelték fel), miközben egy másik motorcsónakban géppuskás felderítők biztosították a terepet.



A határ „áttörését” követően a különleges műveleti zászlóalj emberei szelték át a vizet, hogy a repülőből katapultáló, s partra úszó pilótát kimentsék. Miután végeztek, a felderítő búvárok következtek, akiknek az jutott feladatul, hogy a tó közepére zuhant gépből kiemeljék az értékes adatokat rejtő katapultülést.

Fontos a csapatszellem

A gyakorlatsort kétszer végezték el, s Miklós Bence zászlós szerint minden remekül sikerült. Érdeklődésünkre elárulta, bár az alakulatok tagjainak egy része már vett részt éles bevetésen, ezen alkalmakkor konkrét búvárfeladatokat még nem kellett végezniük. – Maximális összetartás és csapatszellem jellemzi ezeket a honvédeket, hiszen havonta nagyjából csak egy hetet lehetnek otthon. Komoly vizsgákon kell átesnie annak, aki búvár akar lenni, ráadásul a felderítők emellett ejtőernyős kiképzésen is átesnek – tette még hozzá a csapatparancsnok.

HBN–VÉZS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában