Helyi közélet

2015.06.28. 18:39

Pocsajon most tartottak először egyházközségi napot

Pocsaj - Távoli vidékekről is jöttek a pocsaji görögkatolikusok nagy ünnepére.

Pocsaj - Távoli vidékekről is jöttek a pocsaji görögkatolikusok nagy ünnepére.

A szép számmal összegyűlt hívek, vendégek, távolabbi és közelebbi települések egyházközségeinek képviselői és hívei június 27-én különleges eseménynek lehettek részesei, ilyen még nem volt a község életében. Első alkalommal szervezett a pocsaji önkormányzat, a Román Nemzetiségi Önkormányzat és a pocsaji görögkatolikus egyházközség egyházközségi napot, görög fesztivált. Az összejövetel célja volt, hogy a máriapócsi ikonkép másolatát, valamint a hittanos gyerekek által festett ikonokat megszenteljék.

Bemutatkoztak a vendégek

Délelőtt Zolcsák Miklós helyi parókus köszöntője után a vendégek egyházközségei mutatkoztak be: Berettyóújfalu, Létavértes, Bedő-Biharkeresztes, Körösszakál-Gyula, Nagyvárad-Nagykároly, Debrecen, Nyíregyháza, Nyírmártonfalva, Ebes-Hajdúszoboszló és Pocsaj képviselői mutatták be településüket röviden.

Vendégként érkezett és külön köszöntötték dr. Kruppa Tamás helynök atyát, Szunai Miklóst, az Emberi Méltóság Tanácsának főtitkárát, Florin Vasiloni gyulai főkonzult. A köszöntők után dr. Kruppa Tamás imaórát tartott az egybegyűlteknek.

A pocsaji kézművesek

A templom udvarán tartott fesztiválon más jellegű programok is helyet kaptak: felléptek a Mesevár óvoda gyermekei, a Nemcsak a húszéveseké a világ Nyugdíjas Klub egyházi énekekkel, a kismarjai néptáncosok. A nap során kísérő rendezvényekkel is segítették a fesztivál sikerességét, a pocsaji kézművesek mutatkoztak be.

A gyerekeknek játékos- és sportvetélkedők voltak, de a vendégek láthattak lovas- és motoros bemutatót, felvonulást is. Dr. Kelemen Erzsébet saját könyveit mutatta be néhány gondolatban, mellette még Debrecenből érkezettek ikonok is megtekinthetőek voltak.

HBN-Nagyné Kelemen Mónika


A parókus festette

Az összejövetel legfőbb célja a Máriapócsi ikonkép másolatának megáldása volt. A képet Zolcsák Miklós parókus festette. A gyerekek énekekkel köszöntötték a Mária-képet, amelyet az erre a célra készített keretre helyeztek. A felnőttek és a hittanos gyerekek zászlóval kísérték végig a templom udvarán, dr. Kruppa Tamás helynök atya megszentelte, majd a templomban végleges helyére került.

A hittanos gyerekek néhány hete ikonfestészettel kezdtek foglalkozni a helyi parókus vezetésével, a képek mostanra készültek el. A már megáldott ikonokat haza is vihették családjuknak.

A déli órákban a babgulyást mindenki jóízűen fogyasztotta, az utána felszolgált süteményekkel együtt, amelyeket a pocsajiak, a hívek sütöttek.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában