Helyi közélet

2015.06.05. 13:14

Olvasói levél és reagálás: Nem vette fel a távolsági járat

Debrecen - Olvasónk április 30-án Debrecenben 18 óra 23 perckor az Erzsébet utcai megállóban a Sáránd-Mikepércs irányába tartó autóbuszra kívánt felszállni a felnőtt fiával. Az ajtót azonban becsukták, mielőtt ők és még néhány utas ezt megtehette volna. Hiába lépett a busz elé és kopogtatta az ablakot, a járművezető visszaintett, hogy nem nyit ajtót.

Debrecen - Olvasónk április 30-án Debrecenben 18 óra 23 perckor az Erzsébet utcai megállóban a Sáránd-Mikepércs irányába tartó autóbuszra kívánt felszállni a felnőtt fiával. Az ajtót azonban becsukták, mielőtt ők és még néhány utas ezt megtehette volna. Hiába lépett a busz elé és kopogtatta az ablakot, a járművezető visszaintett, hogy nem nyit ajtót.

Az asszony azonnal elgyalogolt az egy megállóra lévő autóbusz-pályaudvarra és hivatalos panaszt tett. Aztán visszament az Erzsébet utcai megállóba, de a következő, a 19 órás járat már meg sem állt ott. Egy másik utas a kamionok között a busz után szaladt, és a lámpánál még elérte a várakozó járművet, de neki is nemet intett a vezető.

Bérlete van, aznap szakadt az eső, fújt a szél, többen maradtak le már a második buszról. Megjegyezte, máskor is előfordul, hogy zsúfolásig telik a busz, de embereket még sosem hagytak ott. Ez az eljárás tűrhetetlen – mondta, legfőképpen az, hogy a járművezető megalázó módon semmibe veszi őket, nemet int, és elfordul, mintha ott se lennének – tette hozzá a derecskei Deákné Kurucz Márta.

Ballagási napon

Történetének leírását elküldtük az Észak-magyarországi Közlekedési Központ Zrt.-nek, ahonnan részletes választ kaptunk. Eszerint „…a vizsgálat során kiderült, hogy a panaszos a bejelentését a debreceni autóbusz-állomáson 18.41 perckor tette, így a 18.40-kor induló, Békéscsabáig közlekedő autóbusszal, melyre az autóbusz-állomáson lehetősége lett volna felszállni, nem utazott el. …a levélből az is kiderül, hogy az utas panasztétele után nem maradt az autóbusz-állomáson, ahonnan a 19 órakor induló, Berettyóújfaluig közlekedő járattal szintén lehetősége lett volna elutazni, hanem visszament a Vasútállomásnál lévő, Erzsébet utca elnevezésű megállóhelyre, mely megállóhelyen megismétlődött az előző eset.

Az utóbbi vezetője elmondta, hogy már az autóbusz-állomáson megtelt a jármű, így a további megállóhelyeken nem volt lehetősége utasok felvételére. A megállóhelyen nem állt meg, csak lassított, és úgy jelezte a lent várakozóknak, hogy nincs már szabad férőhely.

Járművezetőnk nem tartotta be az előírásokat, ezért vele szemben munkáltatói jogkörgyakorlója eljárt, mivel akkor is meg kell állnia, ha nincs lehetősége több utas felvételére.

A szóban forgó napon Debrecen középiskoláiban a kora délutáni órákban tartották a ballagásokat. Ez az esemény a környező településekről megnövekedett utasforgalmat generált, melynek mértéke eltérő volt befelé és hazafelé irányba. Készültünk erre, több irányban és időpontban rásegítő járat közlekedtetésével biztosítottuk az utasok eljutását a célállomásra. Sajnos, abban az időpontban, amikor a panaszos lemaradt, és az a forgalmi szolgálattevő tudomására jutott, nem volt lehetősége rásegítő járatot indítani, mivel nem állt rendelkezésre feladat nélküli autóbusz. A panaszostól – amint azt a számára megküldött levélben is megtettük – ezúton is szíves elnézést kértünk bízva benne, hogy hasonló eset nem fordul elő” – áll a válaszlevélben, melyet Fukker Bertalan közszolgáltatási és forgalmi kereskedelmi igazgató, illetve Kocsis Tibor közszolgáltatási osztályvezető írt alá.

Módja sem volt rá

Deákné Kurucz Márta a válasz ismeretében fontosnak tartotta megjegyezni, hogy a 18.40-kor Békéscsabára induló járatra azért nem szállt fel, mert az gyorsjárat, s nem áll meg az ő leszállóhelyén (Derecske vasútállomáson).

A Berettyóújfaluig közlekedő jártra pedig azért nem szállt fel a pályaudvaron, mert onnan több mint 100 forinttal magasabb a jegy ára, ezért mindig az Erzsébet utcán száll fel. (A panasz lejegyzésekor félreértettük, neki nincs bérlete.)

Állítása szerint a lelassító, de meg nem álló busz nem is tudott bemenni a megálló előtti sávba, mert azt kamionok állták el, ám, még csak nem is a szomszéd sávban, hanem a felező vonal mellettiben haladva hagyta el a megálló vonalát. Érdemi üzenetet tartalmazó integetésre ezért módja sem volt.

Azt már az esettől függetlenül jegyezte meg, hogy a kamionok folyamatosan beállnak a buszváróba, ami szerinte teljesen szabálytalan.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában