Helyi közélet

2015.06.19. 19:00

Molekuláris mozgást figyelnek a transzlációs központban

Debrecen - A gyógyszerészcégek számára nélkülözhetetlen kutatási lehetőségeket biztosít az egymilliárdos beruházás.

Debrecen - A gyógyszerészcégek számára nélkülözhetetlen kutatási lehetőségeket biztosít az egymilliárdos beruházás.

A gyógyszerkutatásban, a preklinikai, valamint klinikai fázisokban nélkülözhetetlen világszínvonalú transzlációs kutatóközpontot adtak pénteken a Debreceni Egyetem Klinikai Központban. Az egymilliárd forintos költségvetéssel elkészült beruházással Debrecen a közép-európai gyógyszerkutatás egyik vezető központjává válhat.​

A város már évek óta azért küzd, hogy egészségiparáról is híres legyen, s a legjobb befektetés az egészség – mondta köszöntőjében Balla György a Debreceni Egyetem Klinikai Központjának orvos-szakmai igazgatója, mielőtt átadták volna ScanoMed transzlációs kutatóközpontját a nukleáris medicina tanszék alagsorában. Az egymilliárd forintos beruházás alkalmas arra, hogy nagyon kis változások is lekövethetők legyenek a preklinikai vizsgálatokban a kisállatokon - tette hozzá a professzor.

A kutató központot létrehozó Mediso/ScanoMed Kft. ügyvezetője, Bagaméry István emlékeztetett arra, hogy cége 2007-ben egy PET-CT-t állított üzembe a klinikán, amellyel azóta több mint 30 ezer, az OEP által finanszírozott vizsgálatot végeztek el. Két évvel később a mostani beruházásnak is helyet adó 2100 négyzetméteres épületet adták a legmodernebb berendezésekkel ellátva. A pénteki pedig lényegében kettős átadást jelent, mert a transzlációs kutató központ melletti épületben egy a cég által kifejlesztett PET-CT-t is üzembe helyeztek, így csak a debreceni központ az egyedüli Magyarországon, ahol két PET-CT is szolgálja a betegellátást, amivel a várólista is lerövidíthető.

Karsai Tamás a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságfejlesztési programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkára kiemelte, hogy Mediso/ScanoMed Kft. mindössze 54,2 millió forint európai uniós támogatás mellett valósította meg beruházást.

Ehhez kapcsolódva elmondta, ebben az uniós költségvetési ciklusban összesen 700 milliárd forint áll rendelkezésre kutatási, fejlesztési és innovációs projektek támogatására.

HBN-ÉP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában