Helyi közélet

2015.06.07. 19:03

Mindenki tudta: igazságtalan

Nagyvárad - Transzgenerációs sérülés – így határozta meg Trianont a szakember.

Nagyvárad - Transzgenerációs sérülés – így határozta meg Trianont a szakember.

A Trianon okozta lelki sérüléseket, kollektív lelki zavarokat és az azokból kivezető utak keresésének módját mélylélektani megközelítéssel értékelte a Pszichoszociális Rehabilitációs Világszövetség alelnökeként dr. Kosza Ida.

A szakember Carl Gustav Jung követője, és a jungi modellben gondolkodik. A jungi kollektív tudattalanban – mint az egyéni tudattalanban is az egyén emlékei – megvan egy nemzet összes emléke. Ezért a nemzetet ért trauma a tragédia megtörténte után generációkkal később is jelentkezhet, különböző pszichés zavarokban. Így depresszióban, alkohol vagy drogfogyasztásában, akár öngyilkosságban. Ezt nevezi transzgenerációs sérülésnek. Példaként említette, hogy a zsidó nép számára a holokauszt tekinthető transzgenerációs traumának. Trianon a magyar nemzet számára olyan transzgenerációs sérülést okozott, mely a nemzet lelkiállapotát befolyásolja. A tünetek – pl. a sokat emlegetett depresszió – valójában következményei az elszenvedett súlyos traumának. Ezzel hozta kapcsolatba azt a kollektív öndestruktív folyamatot, a magyar népességfogyást, mely – sokakkal ellentétben – az előadó szerint megfordítható.

Beszélni sem lehetett róla

Nagyon nagy szükség van az emlékek feldolgozására, és azért súlyos a sérülés, mert évtizedekig beszélni sem lehetett róla. Állítása szerint nem csak a magyar nemzetre, de az utódállamok népeire is hatással volt Trianon.

A kisantant államaiban az emberek tisztában voltak azzal, hogy igazságtalanság történt Magyarországgal, hisz hamis adatok, hamis állítások alapján darabolták fel. Ez egy el nem ismert lelkiismeret-furdalást okozott bennük. Emiatt alakult ki sok esetben a magyargyűlölet.

Trianon transzgenerációs traumájának megoldása a nemzet spirituális egységének helyreállítása, mely már folyamatban van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában