Helyi közélet

2015.06.16. 17:31

El Camino magyar módra

Debrecen - Csutka István szerint csak rajtunk áll, hogy tesszük teljesebbé az életünket.

Debrecen - Csutka István szerint csak rajtunk áll, hogy tesszük teljesebbé az életünket.

„Ahhoz nem kell az El Camino, hogy el merjünk indulni” – fogalmazott Csutka István csütörtökön, a Méliusz könyvtárban tartott Camino Steve – Egy álom nyomában... című könyvének bemutatóján.

A Csokonai Színház egykori igazgatója rég járt utoljára Debrecenben, de ennek részben érhető okai vannak, hiszen különös kalandok estek meg vele, amelyekről számot is adott a könyvtárban összegyűlt, szépszámú közönségnek.

A világvége-oszlop

Az El Caminóra egy álom vette rá: látta a már elhunyt édesapját a zarándokút végét jelző, úgynevezett világvége-oszlopnál. Akkor még nem tudta, hogy ez micsoda és hol van (Európa legnyugatibb pontján, amiről egykoron azt hitték, az az ismert világ legszéle), de miután rákeresett, azonnal eldöntötte, nekivág a kalandnak.

2013-ban volt mindez, s élményeit már menet közben is megosztotta Facebookon. Bejegyzéseit annyian olvasták, hogy végül egy fotókkal illusztrált könyv is készült belőle. A beszélgetés során több történetet is elmesélt az úttal kapcsolatban (miként sérült meg s adta fel majdnem; milyen emberekkel, milyen sorsokkal találkozott menet közben; egy pár nappal előrébb járó zarándoktársa miként motiválta őt kis üzenetekkel), de azt is elárulta, hogy a végcélhoz közeledve egyre jobban félt, mit fog ott találni.



Minden rajtunk múlik…

– Nagy közhelygyűjtemény az El Camino, de arra nagyon jó ez az út, hogy rájöjjünk, mennyire eltávolodtak egymástól az emberek, mennyire nem vagyunk képesek bocsánatot kérni vagy kimondani azt, hogy szeretlek. Az életünket a történetek változtatják meg, a kérdés csak az, hogy hajlandóak vagyunk-e másikét is meghallgatni – fogalmazta meg Csutka István, számára mi is volt a legfőbb tanulság.

Ugyanakkor rájött arra is, hogy a legtöbbeknek az a bajuk, hogy nem merik megragadni a kínálkozó lehetőséget, nem tudják, nem akarják beteljesíteni az álmaikat:

– Sokan mondták már nekem azt, de jó, hogy te ilyen sok mindent elértél, amire azt szoktam válaszolni, ugyanúgy bárki elérheti ezeket, csak el kell indulni. Ha van egy álmunk, meg kell fogalmazni hozzá egy célt, s azt megpróbálni elérni. Minden rajtunk múlik.

HBN–VÉZS​

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában