Helyi közélet

2015.06.15. 09:50

Még nem érzékelhető vízhiány

Hajdú-Bihar - A folyók melletti víztározók aszályos időszakokban is biztosítják az utánpótlást.

Hajdú-Bihar - A folyók melletti víztározók aszályos időszakokban is biztosítják az utánpótlást.

Mintegy két hete a romániai Szilágy megyében legalább 70 milliméternyi csapadék hullott, ami a Berettyón árhullámot okozott volna, ha a berettyószéplaki tározóban fel nem fogják a nagy mennyiségű vizet, s ez a folyamat még jelenleg is tart.

Többek között ezzel válaszolt Bara Sándor, a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság vezetője arra a kérdésünkre, hogy a várhatóan hetekig tartó meleg nem veszélyezteti-e megyénk természetes vizeit, nem kell-e újabb tavak, erek kiszáradásától tartani. Az iméntiek az igazgatóság kezelésében lévő (ami helyenként a megyehatáron túl terjed) déli területekre vonatkozik, akárcsak a Sebes-Köröst érintő válasz, mely szerint annak körzetében sem kell jelentős vízveszteséggel számolni.

Ugyanis a folyó romániai szakaszán több nagy tározó található, közülük a Dragán például 300 millió köbméteres, de lejjebb is van több, egyenként 70–80 millió köbméternyi víz megtartására alkalmas tározó, ezekből a csapadékszegény időkben is pótolható a vízveszteség. Bara Sándor hozzátette, jelenleg még a Tiszán (ennek bal partja tartozik a Tivizighez) sem mutatkozik jelentős visszaesés a vízállásban, annál is inkább, mert a folyóknál általában augusztusban jelentkezik vízhiány. Ez minimum bő másfél hónap, de ha addig kitartana a nagy meleg és kevés csapadék esne, várható-e a helyzet rosszabbra fordulása? – kérdeztük az igazgatótól.

Szerinte ettől nemigen kell tartani, mert a vízgyűjtő területeken, a hegyekben jóval gyakrabban esik az eső, mint itt az Alföldön, ezért merülhetnek fel bennünk ilyen gondolatok. Bár a folyók felső szakaszán kisebb a vízhozam, de sokkal intenzívebb a vízjárásuk, s ez folyamatos utánpótlást eredményez, az alföldi szakaszokon is.

Nyugatra gravitál

Ami miatt a lakosság megyénkben apadó vizeket, kiszáradó medreket érzékel, az a csatornáknak köszönhető, melyek nagy része belvízből táplálkozik, s az idén abból nem volt sok, mert a tél sem volt csapadékos. Ezeknek a feltöltése idén valóban problémás, ugyanis a Tisza terhelhetősége is véges, így abból jelenleg a Keleti- és a Nyugati-főcsatornát tudják teljesen ellátni, ezekből pedig csak gravitációs úton jut el a kisebb erekbe, csatornákba a víz. A földrajzi adottságok miatt sajnos keleti irányba nem folyik, ezért a két nagy csatornától nyugatra eső területek vízellátása kedvezőbb, amin csak a sokat emlegetett Civaqua program segíthet majd – fejezte be a tájékoztatást az igazgató.

HBN–ÉP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában