Helyi közélet

2015.06.01. 09:02

Kiégtek, stresszesek

Debrecen - Az önbizalomhiány és a maximalizmus éppúgy oka lehet, mint a rossz csoportlégkör.

Debrecen - Az önbizalomhiány és a maximalizmus éppúgy oka lehet, mint a rossz csoportlégkör.Az aktív magyar munkavállalók nyolcvanhat százaléka kisebb vagy nagyobb mértékben ki van égve. Noha a kiégés a legveszélyesebb és a leggyakoribb pszichés stresszbetegség, odafigyeléssel el lehet(ne) kerülni.

Minden harmadik

A Selfmapping HR stressz-és kompetenciateszt legfrissebb eredményei szerint az aktív magyar munkavállalók harminckilenc százalékának enyhe/kezdeti kiégéses tünetei vannak, amelyek még könnyen visszafordíthatóak. Harminchét százalékuknál már közepes szintű a kiégés, azaz egyre többször vagy tartósan vannak jelen a tünetek, de ezek még csak középsúlyosak. Minden tizedik van a rizikó zónában, ahol már erősen érzékelhető a teljesítmény visszaesése, a kapcsolatok romlása, és többen felmondást fontolgatnak. Mindössze tizennégy százalékuk érzi magát tökéletesen jól, náluk nyoma sincs a kiégésnek. A kiégés a legveszélyesebb a pszichés stresszbetegségek közül, érdemes tehát odafigyelni rá és az intő jelekre. A válaszadók többnyire kis- és középvállalatok, valamint multinacionális cégek alkalmazottai voltak, de akadt köztük egyéni kitöltő is.

Nem is tud róla

A kiégés tartós stressz következtében létrejövő fizikai, érzelmi és mentális kimerülés, amely beavatkozás nélkül folyamatosan súlyosbodik. (Ezen még a távmunka is csak ront.) Dr. Marik Ágnes pszichiáter, tréner szerint a munkavállalók nagy részének fogalma sincs arról, hogy ki van égve, pedig a tünetek könnyen észrevehetőek. Jelei a türelmetlenség, ingerültség, rugalmatlanság, ennek következményeként az emberi kapcsolatok romlása. „A legfontosabb, hogy megszüntessük a stressz hátterében lévő tényezőket és gyűjtsünk minél több energiát. Mivel a stressz mögött számos tényező meghúzódhat, nincs egyetemes recept, amivel küzdeni lehet ellene. Az önbizalomhiány, az önérvényesítés gyengesége, a konfliktuskerülés, a bizalmatlanság, a maximalizus éppúgy oka lehet, mint a kaotikus belső folyamatok vagy a rossz csoportlégkör” – mondja Marik Ágnes. A szakember szerint a kiégést el lehet kerülni, ám ehhez tudnunk kell, mi okoz számunkra stresszt.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában