Helyi közélet

2015.06.22. 12:21

Hűvös hajnalok és eső követte a hőséget

Debrecen - A hónap második hetében uralkodó rekkenő hőségnek markáns hidegfront vetett véget.

Debrecen - A hónap második hetében uralkodó rekkenő hőségnek markáns hidegfront vetett véget.Június harmadik hetében a rövid kánikulai időszakot lezáró hidegfrontot követően az évszakhoz képest hűvös, változékony időjárás volt jellemző Kelet-Magyarországon, sokfelé többszöri csapadékkal.

Gyakran esett

A hónap második hetében uralkodó rekkenő hőségnek 15-én markáns hidegfront vetett véget, melyet záporok, zivatarok kísértek, néhol felhőszakadással, jégesővel, viharos széllökésekkel. A hét további részében újabb frontok és csapadékzónáik tették változékonnyá a térség időjárását, ismét többfelé volt zápor, zivatar, elsősorban pénteken és szombaton. Összességében szinte mindenütt hullott legalább 4-5 milliméter csapadék, területi átlagban a heti szumma 10-12 milliméter körül alakult. Ismét voltak azonban kisebb körzetek, ahol egy-egy heves zivatar rövid időn belül 20-30 liter/négyzetméternek megfelelő csapadékot zúdított le. Példaként említhetjük Tépe és Nádudvar környékét, ahol az intenzív csapadékot károkozó jégeső, szélvihar is kísérte. A heti csapadék mindent egybevetve általában megfelelt az év e szakaszában várható mennyiségnek, noha a talajból sokfelé még mindig 100 milliméternél nagyobb mennyiség hiányzik a szabadföldi vízkapacitásnak megfelelő vízkészlet eléréséhez. Az időszakban a hűvösebb időjárás valamelyest visszavetette a párolgás mértékét, így a jelentősnek mondható csapadéknak is köszönhetően gazdasági növényállományaink vízellátottsága általában megfelelő volt.

Aranyat ért

A délnyugatias áramlással érkező forró levegő utánpótlása a hét eleji hidegfront érkeztével megszűnt, s az északiasra forduló széllel már hűvös, gyakran nedves levegő érkezett a Kárpát-medencébe. A gyakori frontátvonulás ellenére is 5-10 százalékkal többet sütött a nap az időszakban a sokéves átlagnál, a hőmérséklet azonban 1-2 fokkal már elmaradt attól. A napi csúcshőmérséklet csak a frontot közvetlenül megelőzően, hétfőn érte el a 30 fokot, ezt követően többnyire csupán 20-25 °C között alakult. A hajnali legalacsonyabb értékek eleinte 15 fok körül szóródtak, majd jelentősen visszaestek, olyannyira, hogy a hét utolsó reggelein már 5 fokot alig meghaladó, meglehetősen friss értékeket mértünk. A legtöbb helyen azonban ekkor sem süllyedt 6-11 fok alá a hőmérő higanyszála. A hűvösebb idő a gyakori csapadékkal párosulva kedvezőbb feltételeket biztosított a növényi kórokozók szaporodásának. A jelentős csapadék minden bizonnyal a gyomnövények tömeges kelését is kiváltja az elkövetkező napokban. A növényvédelmi kockázatok növekedése mellett a már lekaszált szálastakarmány száradásának sem igazán kedvezett az időjárás.

- DE ATK Agrometeorológiai és Agroökológiai Monitoring Központ -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában