Helyi közélet

2015.06.17. 11:38

Hamisítatlan kánikulai napok után

Debrecen - A nagy mértékű kipárolgás ismét jelentősen növelte a talajaink vízhiányát.

Debrecen - A nagy mértékű kipárolgás ismét jelentősen növelte a talajaink vízhiányát.Hamisítatlan kánikula; alapvetően száraz, csak elszórt csapadékkal tarkított, az átlagosnál 4-6 fokkal melegebb idő jellemezte június második hetét Kelet-Magyarországon.

Volt utánpótlása

Az elmúlt héten egy Nyugat-Európa és az Atlanti-óceán felett tartózkodó mérsékelt övi ciklon határozta meg a térség időjárását. Ennek áramlási rendszerében Afrika felől folyamatos volt a meleg levegő utánpótlása, optimálisak voltak a feltételek egy átmeneti kánikulai időszak kialakulásához. A közelünkben azonban többször is kialakultak gyenge alacsony nyomású központok, melyek labilisabbá téve a légkört, több ízben okoztak, többnyire csak lokális jellegű, de annál hevesebb záporokat, zivatarokat. Ezek lassú áthelyeződése miatt egy-egy kisebb körzetben jelentős csapadék hullhatott, míg néhány kilométerrel távolabb már nem volt mérhető csapadék. Igen heterogén volt tehát a csapadékeloszlás az időszakban, a heti összeg 0-25 milliméter között szóródott Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyében. A fejlett vegetáció és a magas hőmérséklet okán már igen nagy mértékű potenciális párolgás – akár napi 7-8 milliméter – ismét jelentősen növelte a talajok vízhiányát. Térségi léptékben is számottevő vízutánpótlás hiányában az 1 m mélységű talajszelvény deficitje többfelé közelítette meg, vagy érte el ismét a 100 millimétert. Ennél kedvezőbb értékek csak azokra a kisebb körzetekre voltak jellemzők, ahol egy-egy kiadósabb zápor, zivatar bőséges csapadékot biztosított az elmúlt napokban, általában véve azonban a szárazság volt a jellemző a térségben.

Próbára tette

Nem csupán gazdasági növényeink és állataink szervezetét tette próbára a kánikulai időszak. Habár az átlagosnál 30-35 százalékkal magasabb napfényes óraszám még jótékonyan is hathatott, a magas hőmérséklet azonban az érzékenyebb emberek szervezetét is megviselhette. Az időszak hét napjából hétszer emelkedett a napi maximumhőmérséklet 30 °C fölé a térség nagy részén. A hét hőségnap során a napi középhőmérséklet a kritikus 25 fokot is átlépte, sőt, vasárnapra a 27 foknál megállapított stresszküszöböt is megközelítette. A magas értékek ráadásul viszonylag nedves levegőben alakultak ki, ami a hőérzetet csak fokozta, emellett a növényi kórokozók terjedésének, szaporodásának is kedvezett. Jó hír viszont, hogy forró napot, azaz 35 fokot elérő, vagy meghaladó csúcshőmérsékletet sehol sem regisztráltunk, illetve a hajnali minimumértékek is jobbára 20 °C alatt maradtak az időszak legnagyobb részében.

- DE ATK Agrometeorológiai és Agroökológiai Monitoring Központ -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában