Helyi közélet

2015.06.01. 16:49

Exkossuthosok találkoztak az egyetemen

Debrecen - Második alkalommal rendezte meg május 30-án a Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma a Volt Kossuthosok Találkozóját.

Debrecen - Második alkalommal rendezte meg május 30-án a Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma a Volt Kossuthosok Találkozóját.

Osztálytalálkozókkal, múzeumlátogatással, közös főzéssel és baráti beszélgetésekkel telt május 30-án a Kossuth gimnáziumban a második alkalommal megrendezett Volt Kossuthosok Találkozója, amelyen több száz egykori diák vett részt.

- Ez az év egészen biztosan része lesz az iskola történetének: év elején elindult a menza a gimnázium területén, sikeresen szerepeltek diákjaink az OKTV-n (első, második, harmadik, hatodik és kilencedik hely) és átalakulóban vannak az egyetemi gyakorlóiskolák is – ez azonban a jövő, a Volt Kossuthosok Találkozója viszont most a múltidézésnek biztosít kiváló lehetőséget – köszöntötte a rendezvény látogatóit Kovács István igazgató.

A résztvevők között több generáció képviseltette magát, Jávor András rektorhelyettes éppen a negyvenötödik évfordulóra szervezett osztálytalálkozóra igyekezett május 30-án.

- 1970-ben érettségiztem, életem végéig „kossuthos” lelkem marad, a két gyermekem is itt végzett és szeretném, ha az unokáim is ide járnának – fogalmazott az egyetemi vezető a VoKoTán, ahol az egy-két éve végzett diákok együtt elevenítették fel a Kossuthhoz kötődő emlékeiket a korábban végzettekkel.



A találkozón adták át a közönségnek az iskolamúzeumban a gimnázium legendás igazgatójáról, Titkó Istvánról elnevezett emléksarkot. Titkó István, aki maga is a Kossuth diákja volt, 1981-2008 között vezette az intézményt, négy évvel ezelőtt hunyt el.

- Életének egyik legnagyobb értéke, hogy mindannyiunkban személyesen nyomot hagyott, úgy gondolom, mindenkinek vannak olyan élményei Pistáról, amelyek megörvendeztetik, ha eszébe jut vagy beszélnek az iskola egykori igazgatójáról. Titkó István a játszva tanításnak volt a mestere, vezetőként pedig mindig figyelt arra, hogy innovatív legyen, olyan döntéseket hozzon, amelyek az iskola talpon maradását segítik elő – idézte fel a kiállítás megnyitóján Görömbei Andrásné, a gimnázium volt igazgatóhelyettese Titkó István alakját.

A Volt Kossuthosok Találkozója késő délutánig tartott a gimnáziumban, legközelebb két év múlva, 2017-ben rendezik meg.

- Debreceni Egyetem -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában