Helyi közélet

2015.06.27. 14:15

Az újlétai szülők még mindig várják a magyarázatot

Újléta - Fórumra hívták szülőtársaikat a helyi iskola munkaközösségének vezetői pénteken az okból, hogy már nyilvánvaló, nem támogatja Sütő Andrásné jelenlegi igazgatónő intézményvezetői pályázatát a szaktárca.

Újléta - Fórumra hívták szülőtársaikat a helyi iskola munkaközösségének vezetői pénteken az okból, hogy már nyilvánvaló, nem támogatja Sütő Andrásné jelenlegi igazgatónő intézményvezetői pályázatát a szaktárca.

A szülők felháborodva fogadták a döntést, hiszen korábban személyesen vitték el Balog Zoltán miniszternek a petíciót, tudatva, ők, a pedagógusok és a diákok is szeretnék, ha maradna az immár 20 éve a Kiss Zoltán Általános Iskolát vezető igazgatónő. Akkor Rétvári Bence államtitkár is megnyugtatta a hozzá utazókat, hogy figyelembe veszi valamennyi véleményező álláspontját. Most viszont úgy érzik – emelte ki Nagy Csilla, az egyik szülő –, hogy politikai döntés született, hiszen kifejezetten kérték, hogy a pályázók szakmai munkája döntsön.

Mint arról beszámoltunk, az újlétai képviselők 4-3 arányban úgy határoztak, hogy ne legyen többé Sütőné igazgató. Azt nem tudtuk meg, hogy az illetékes tankerület kit javasolt. A héten bennünket úgy tájékoztattak, hogy részükről még nem született döntés, noha a levelet már kiküldték Sütőnének, hogy ő bizonyosan nem marad igazgató.

Nem értik

Közel 80-90-en gyülekeztek a művelődési központ udvarán pénteken, hogy tájékozódjanak a kialakult helyzetről, s egyúttal követeljék, Sütő Sándorné maradjon intézményvezető. Ennek érdekében a korábbi pályázat visszavonása, és új kiírása szükséges – hallhattuk. Szimáné Tóth Erzsébet polgármesternek szerették volna átadni az erről szóló dokumentumot, de mivel ő nem volt ott, Kis Ferenc képviselőnek jutott a „küldönc szerepe”, illetve a petíciót felragasztották a faluház ajtajára is.

Volt, aki idős kora ellenére is eljött a rögtönzött, szóban és közösségi oldalon terjedő, ám a rendőrségnek előre bejelentett fórumra. Vezendi Imre például azért volt szomorú, mert régebben nem folyt ilyen ellenségeskedés a faluban. Hozzátette, sokan nem is mertek eljönni, de ő úgy érzi, nincs vesztenivalója, ezért kimondja, nem jól mennek a dolgok Újlétán. Megválasztott vezetőikkel még egy közmeghallgatás erejéig sem tudtak eddig leülni szemtől szemben, s már nem is látnak esélyt arra, hogy választ kapjanak, miért nem maradhat az igazgatónő.

Jónás Katalin munkaközösségi tag az újlétai szülők 6 pontját olvasta fel, köztük kiemelve a szólás, a véleményformálás szabadságát, az ezzel együtt járó félelemtől és politikától mentes iskolát, amelyben nem titok, hogy miért alkalmas vagy nem annak vezetésére az igazgató.

A szülők továbbra is ragaszkodnak ahhoz, hogy Sütőné maradjon az igazgató. Ennek érdekében, ha kell, ismét elmennek a Parlamentbe.

 

Már összepakolt

Sütő Sándorné is jelen volt a fórumon, ahol kijelentette, tudomásul vette a fenntartó döntését. Kiszáll. Érdeklődtünk, hogy tudja-e, miért nem támogatja a polgármester, amire úgy felelt, személyes okok valóban rejlenek a háttérben, hiszen egykor nem tudott a mellette iskolatitkár Szimáné Tóth Erzsébettel együtt dolgozni, majd amikor ő elindult az őszi önkormányzati választáson polgármester-jelöltként, s Sütőné szintén jelöltette magát, ismét érdekes helyzet alakult ki. Olyannyira, hogy amikor Szimáné győzött, akkor az igazgatónő összepakolt az irodájában.

Ezúttal is így tett, a megbízatása július 30-ig szól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában