Helyi közélet

2015.06.11. 13:51

Az illetékes válaszol: Előzze meg a befektetés elvesztését!

Debrecen - Elveszett befektetés címmel közöltük Oláh Mária levelét a múlt hónap végén. Olvasónk arról írt, hogy eltűnt a cég, amelybe sok éve a megtakarított pénzét tette. Kérdései arra vonatkoztak, mit engednek meg a jogszabályok, hogyan juthatna nyomára az említett vállalkozásnak.

Debrecen - Elveszett befektetés címmel közöltük Oláh Mária levelét a múlt hónap végén. Olvasónk arról írt, hogy eltűnt a cég, amelybe sok éve a megtakarított pénzét tette. Kérdései arra vonatkoztak, mit engednek meg a jogszabályok, hogyan juthatna nyomára az említett vállalkozásnak.

Levelét elküldtük a Magyar Nemzeti Bankhoz (MNB), ahonnan dr. Fülöp Zsuzsanna felügyeleti szóvivőhelyettes válaszolt. Előre bocsátotta: tekintve, hogy a hivatkozott cég képviselőivel szemben büntetőeljárás van folyamatban, és a konkrét ügy részletei az MNB számára nem ismertek, így az olvasói levélre vonatkozóan azon – az MNB honlapján is elérhető – információkat és tanácsokat ismertetjük, melyeket a befektetést tervező fogyasztónak a befektetési szolgáltató kiválasztásakor érdemes szem előtt tartania.

Alább a hosszú levélből közlünk kiemeléseket.

1. Piaci szereplők engedélyének hiteles forrásból történő ellenőrzése:

Az első és legfontosabb, hogy mindig hiteles forrásból ellenőrizze le a szolgáltatót! A Magyar Nemzeti Bank honlapján keresztül megteheti ezt. Ha nincs internet-hozzáférése, az MNB ügyfélszolgálatának munkatársai segítenek az ellenőrzésben. Elsőként tehát ellenőrizze le, hogy a kiválasztott befektetési szolgáltató rendelkezik-e engedéllyel, tekintve, hogy a befektetési szolgáltatás engedélyhez kötött tevékenység. A befektetési vállalkozások csak valamely felügyeleti szerv engedélyének birtokában jogosultak befektetési szolgáltatást nyújtani.

A szolgáltatói engedélyek meglétéről itt tájékozódhatnak a fogyasztók.

2. A kockázatos szereplők kiszűrése: figyelmeztetés az engedély nélküli tevékenységet végző szolgáltatókról:

Az MNB ellenőrzi a pénzügyi piac szereplőit, a befektetők védelme érdekében gyűjti, és honlapján közzéteszi a fogyasztók, illetve hatóságok jelzéseit olyan szolgáltatókról, akik engedély nélkül végzik tevékenységüket. Ezeket a figyelmeztetéseket is megtalálja az MNB honlapján. Mindig ellenőrizze le a figyelemfelhívások között is a szolgáltatót!

Gyanús tevékenység észlelése esetén az alábbi linken tehető meg a bejelentés:

3. Mire kell figyelni a befektetés kiválasztása előtt?

Az, hogy egy befektetés megfelelő-e egy adott fogyasztónak, csak a fogyasztó egyedi szempontjainak, adottságainak ismeretében dönthető el. Fontos, hogy elsősorban az ügyfél legyen tisztában saját (befektetésével kapcsolatos) lehetőségeivel, céljaival, elvárásaival. Ezek megismerése után válasszon befektetési szolgáltatót, illetve terméket! (Ehhez kapcsolódóan olvassa el a keretben leírt tudnivalókat!)

4. Hogyan szűrhetjük a nagy kockázatú befektetéseket?

Érdemes gyanakodni a befektetést illetően, ha az az adott piaci környezethez képest például kiemelkedően magas hozamot ígér. Kockázatos tevékenységet végzők: http://felugyelet.mnb.hu/bal_menu/figyelemfelhivo/kiemelt_kockazatu_tevekenyseget_vegzok.html

5. A befektetésekkel kapcsolatosan számos fogyasztóvédelmi tájékoztatást találhat az MNB-nél, itt és itt.


Debrecen – Sokszor írták, hogy az öregek és a kisnyugdíjasok az áldozatok, és felelősek azért, ha kárt szenvednek, becsapják őket. Mivel én sem vagyok fiatal, és kisnyugdíjas vagyok, szégyelltem volna a nyilvánosság elé tárni a „butaságomat”. De most, hogy önkormányzatok, vállalkozók és nem csak nyugdíjasok ezrei áldozatul estek a csalásnak, azt gondolom, mégiscsak leírom az ügyet.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában