Olvasói levél: Elveszett befektetés

Akt.:
Olvasói levél: Elveszett befektetés
© Illusztráció: Getty Images
Debrecen – Sokszor írták, hogy az öregek és a kisnyugdíjasok az áldozatok, és felelősek azért, ha kárt szenvednek, becsapják őket. Mivel én sem vagyok fiatal, és kisnyugdíjas vagyok, szégyelltem volna a nyilvánosság elé tárni a „butaságomat”. De most, hogy önkormányzatok, vállalkozók és nem csak nyugdíjasok ezrei áldozatul estek a csalásnak, azt gondolom, mégiscsak leírom az ügyet.

Ez még 2010 nyarán kezdődött. Ekkor adtam át a megtakarított pénzemet a Pénzügyi Tanácsadó Centrum vezetőjének befektetési céllal, maximum egy évre. A pénzt azóta sem kaptam vissza. Majd 2014 nyarán, legnagyobb megdöbbenésemre az újságban egy cikket olvastam „300 milliót csaltak ki az áldozatoktól” címmel. Ott 53 személyről van szó, de én, és még többen, akikről én tudok, nem vagyunk benne ebben a létszámban. Ez egy másik ügye ugyanannak a cégnek. A cég vezetője már a cikk megjelenésekor előzetes letartóztatásban volt.

A mi ügyünkben az a baj, hogy csak egy feljelentés történt, és nincs elég bizonyíték a kezünkben a pénz átvételéről. Azt csak később tudtam meg, hogy a pénzünk egy bankfiókon keresztül Közép-Amerikába került ki. A külföldi céggel csak a letartóztatásban lévő magyar vezető tudta tartani a kapcsolatot. A kódot csak ő tudja. Így talán senki más nincs az országban, aki bármit is tudhatna intézni, hogy a pénzünket visszakapjuk. Egyáltalán, létezik-e még a külföldi cég? Öt év után várható még pozitív fejlemény? Én a magyar cég vezetőjével vagyok kapcsolatban. Kell-e tudnom részletesen, hová fekteti be a pénzt?

A magyar cég 2010, 2011, 2012-ben a Piros katalógusban, telefonkönyvben is hirdette magát, interneten több oldalas ismertetője volt olvasható. Kellett volna kételkednem a tisztességes működésében? Ha valaki egy vállalkozást beindít, kell-e szakmai hozzáértésének lenni, kell-e egy induló tőkével rendelkezni a biztos működéshez? Van-e felügyelő szerv, aki ellenőrzi? Ha a magyar vezetőt is becsapták, lehet-e segítséget kapni a külföldi céggel szemben?

A mi esetünkben is több millió forintról van szó, Ez az én történetem, de azt gondolom, hogy nem az utolsó ilyen eset az enyém! Megkönnyebbülés számomra, hogy már le tudtam írni az esetemet – hosszú készülődés után.

– Oláh Mária, Debrecen –


(Olvasónk korábban küldött levelét egy héttel ezelőtt a Bankfelügyelethez továbbítottuk. A választ, amint megérkezik, közöljük. A szerk.)