Helyi közélet

2015.06.01. 11:54

Alkalmi ismerős italra hív…

Debrecen - A rendőr szerint egymásra figyeléssel megelőzhető lenne a baj.

Debrecen - A rendőr szerint egymásra figyeléssel megelőzhető lenne a baj.Nemrég megerőszakoltak egy lányt Debrecenben; sajtóhírek szerint a nő rosszullétre panaszkodott egy szórakozóhelyen, ahonnan két férfi vitte el kocsival, egyikük felvitte a lakásába, s ott történt a bűncselekmény.

Erről az esetről egyelőre nem árulhat el többet Jánvári Tibor százados, a Debreceni Rendőrkapitányság Életvédelmi Alosztályának vezetője, de általánosságban elmondta: évente tucatnyi szexuális jellegű bűncselekmény történik, 2014-ben 9 esetben nyomoztak.

Paskolni sem szabad

A büntető törvénykönyv (btk) nemi erkölcs elleni bűncselekményekként nevesíti a szexuális tárgyú bűncselekményeket, mégpedig 10 félét. Ide tartozik például a szexuális kényszerítés és visszaélés, a kerítés, a prostitúció, a szeméremsértés, vagy a szexuális erőszak is – részletezte. Meg olyasmi, amiről nem is gondolnánk: a fiatalok körében népszerű, hogy rácsapnak egy nő fenekére, ez szeméremsértésnek számít (a régi btk. még becsületsértésként kezelte). – Enyhe súlyú, de büntetendő, ha „alányúlnak” a nőnek, ahogyan ez történt nemrég, amikor egy hölgy az erdőben kocogott, egy férfi mellé szegődött, majd hátulról, alulról megfogta a nemi szervét – idézte fel.

2014-ben Debrecenben összesen 9 esetben indult eljárás szexuális erőszak bűntett elkövetésének gyanúja miatt, beleértve a fentihez hasonló enyhébb és a súlyosabb cselekményeket is. A nyomozó úgy véli, a tényleges (behatolással járó) nemi erőszaknál nem jellemző a látencia, mert ilyen súlyos cselekményt az áldozatok nem tudnak sokáig magukban tartani. Szerinte a nem jelentett esetek száma legfeljebb ugyanannyi lehet, mint amennyi a nyomozók elé kerül.

Tudni, kivel szórakozik

– A tapasztalatok alapján nemi erőszakot többnyire idegen vagy alkalmi ismerős követ el, jellemzően éjszaka, sötét, elhagyott helyen. De szerintem, ha az emberek jobban odafigyelnének egymásra, gyakorlatilag kizárható lenne az ilyen bűncselekmények előfordulása. Vagyis ha a szülők mindig tisztában lennének vele, kikkel, hova megy szórakozni kamasz gyerekük, ha a barátok gondoskodnának róla, hogy a társaság nőtagjai ne induljanak haza éjszaka egyedül – hangsúlyozta az alezredes. Azt tanácsolta, egy-egy késői program után mindig ismerőssel menjünk haza, s ha erre nincs mód, akkor inkább szálljunk taxiba! Még faluhelyen is elkél az óvatosság! – tette hozzá.

A támadást elszenvedő nők gyakran határoznak úgy, hogy gázspray-t, elektromos sokkolót vagy risztópisztolyt szereznek, amitől azonban Jánvári Tibor óva intett, mert ilyesmit magunkkal hordozni hamis biztonságérzettel jár. – Ezeket az eszközöket tudni kell elővenni és használni is, ellenkező esetben előfordulhat, hogy magának árt vele az ember! – figyelmeztetett.

Megáll a vád

S ha már megtörtént a baj (akárcsak kísérlet szintjén), a legjobb, amit az áldozat tehet, hogy azonnal értesíti a rendőrséget, mert nagyon fontos, hogy a tettest elkapják! A rendőrök gondoskodnak róla, hogy a nő orvoshoz kerüljön, ahol ellátják és átesik a későbbi bizonyításhoz szükséges vizsgálaton is. Ilyen esetekben megáll a vád a bíróság előtt és az erőszaktevő megkapja a neki járó 2-8 évet – hangsúlyozta az alosztályvezető.

– Azt is el kell mondani, hogy a bejelentett esetek mintegy fele alaptalannak bizonyul. Általában akkor, ha a nő hozzájárul a nemi aktushoz, s másnap eszébe jut, hogy a történteket – a környezet vagy épp a férj előtt – „legalizálni” kell. A mi eseteink közül legutóbb egy fiatal lány állította be erőszaknak a szexuális együttlétet a szülei előtt. A hatóság félrevezetése egyébként bűncselekmény – intett.

Ittasan veszélyben

A debreceni rendőrök tapasztalata szerint nálunk nem jellemző, hogy bedrogozva követnek el valakin szexuális erőszakot, az alkohol azonban annál több szerepet játszhat. Jánvári Tibor felidézett egy esetet, amikor egy hölgy erősen ittas állapotban olyan „lepukkant” férfiakkal ismerkedett, akikkel józanul valószínűleg szóba sem állt volna. Azok rivotrillal (nyugtató) „dúsított” itallal kínálták, majd a kábult nőt kirabolták és levetkőztették. Amikor a rendőrök átkutatták a tettesek lakhelyét, fél decis üvegekben előre bekevert italokat találtak, amelyek ránézésre sem voltak rendben – ilyenből fogyasztott illuminált állapotában a nő.

– Mindig fenntartással kezeljük, ha új ismerőseink italra hívnak meg minket! – javasolta az alosztályvezető (férfiaknak is!). – Figyeljük, ki és miért akar megkínálni, honnan hozza az italt, látom-e a poharat a pulttól az asztalig, vagy előttem bontja-e fel az üveget! Nézzük meg, kivel megyünk el szórakozni, az idegenekkel szemben pedig legyen bennünk egy egészséges félsz!

HBN


Debrecen - Megerőszakoltak egy fiatal lányt Debrecenben április 30-án, a gyanúsítottat letartóztatták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában