Helyi közélet

2015.05.14. 12:17

Új lakója van a debreceni állatkertnek

Debrecen - 2015. május 12-én, a délutáni órákban megérkezett az állatkert új lakója, egy sörtés armadilló.

Debrecen - 2015. május 12-én, a délutáni órákban megérkezett az állatkert új lakója, egy sörtés armadilló. A debreceni állatkertben korábban már bemutattak egy másik, közeli rokonnak számító tatufajt, nagy szőröstatut azonban most először láthat a közönség. A fiatal, 2014-es születésű hím a Miskolci Állatkertből költözött Debrecenbe, a látogatók már megtekinthetik a Trópusi Házban, a kétujjú lajhárokkal közös férőhelyen.

Az állat nagyon érdeklődő, az első néhány órában megállás nélkül szaladgált le-föl a területén és mindent igyekezett felfedezni, megismerni. Egy éjszaka alatt már saját kis otthont épített magának a föld alatt. Különös kinézete miatt a látogatók érdeklődve fogadták és a lajhárok is gyorsan megbékéltek az új társukkal.

A sörtés armadilló Dél-Amerika lakója, ritkás erdőkben, pampákon és félsivatagos területeken egyaránt előfordul. Közepes méretű tatufaj, fej-törzshossza 26-34 cm , farokhossza 9-17 . Testtömege 1-4 kg közötti. Akárcsak a többi tatufaj esetében, a nagy szőröstatu hátát is kemény szarupáncél borítja. A páncél lapocskái a váll fölött övszerű csíkokba rendeződnek- innen kapták a tatuk másik magyar nevüket is: öves állatok. Az övek száma fajonként eltérő, a nagy szőröstatu nyolc övvel rendelkezik. A szarupáncél között ennél a fajnál hosszú szőrszálak figyelhetők meg. A páncél a ragadozók támadásaitól védi az állatot. Bár ez a faj nem tud teljes egészében labdává gömbölyödni, veszély esetén összegömbölyödik és karmaival a talajba kapaszkodik, így védve puha, védtelen hasát a ragadozók támadásai elől.

A faj éjjel és nappal egyaránt aktív, bár leginkább éjszaka mozog. Idejének nagy részét a saját maga ásta üregében tölti. Előfordul, hogy ide menekül veszély esetén, itt alszik és a nőstény itt neveli kölykeit. Mindenevő, növényi eredetű táplálékot, rovarokat, kisebb gerinceseket egyaránt fogyaszt, de megeszi a dögöt is.

A tatuk különleges helyet foglalnak el az állatvilágban. A vendégízületes emlősök közé tartoznak, ahová a lajhárok és a hangyászok is. Ezek az ősi emlősök a világ többi részétől elszigetelten, Dél-Amerikában fejlődtek ki 95 millió évvel ezelőtt. Bár sokáig egységesnek tartották ezt a csoportot, a legújabb rendszertani kutatások alapján két rendre osztják az ide tartozó állatokat: a szőrös vendégízületesek közé tartoznak a hangyászok és a lajhárok, a páncélos vendégízületesek közé pedig a tatuk. Bár a nagyközönség körében jóval elerjedtebb a tatu megnevezés, a magyar nyelvben az armadilló név is használatos jelen állatfaj esetében. Az armadilló spanyol eredetű szó, jelentése páncélozott, felszerelt.

- Papp Alexandra -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában