Helyi közélet

2015.05.19. 08:53

Turizmus szempontjából fordulópont előtt állunk

Debrecen - Anita Isalska: Debrecen egy elegáns hely, amiből árad a nyugalom.

Debrecen - Anita Isalska: Debrecen egy elegáns hely, amiből árad a nyugalom.

Mindig érdekes, hogyan látnak minket a hozzánk érkező külföldiek, főleg, ha a véleményformáló a világ egyik legnagyobb turisztikai portáljának írja cikkét. Ezért is örültünk a lehetőségnek, hogy néhány kérdést feltehettünk Anita Isalskának, aki a Debrecen és Hortobágy Turizmusáért Egyesület meghívásából érkezett négy napra Debrecenbe. A szabadúszó újságíró a Lonely Planet útikönysorozatában is rendszeresen közreműködik, mostani élményeit pedig egy júniusban, a lonelyplanet.com-on megjelő cikkbe sűríti majd bele.

Elegancia és nyugalom

Milyenek voltak az első benyomásai a városról? – kérdeztük.

– Ez egy nagyon elegáns hely, amiből árad a nyugalom. Élmény volt a városban sétálgatva az épületeket, a parkokat, a szökőkutakat megcsodálni. Meglehetősen nagy a kontraszt a fővároshoz képest – válaszolta, kiemelve: a Nagyerdő békés vadregényessége megkapó élmény volt az attól elütő, mégis különös harmóniában lévő hi-tech tudományos élményparkkal. Bár látogatásának mindössze második napján találkoztunk vele, már viszonylag sok helyet megmutatott neki az egyesület munkatársa Erdei Nóra, aki mindehová elkísérte a zsurnalisztát. Kiderült, a Nagyerdőtől a piacon át a termálfürdőig minden sorra vettek, szombaton pedig a Hortobágy következett. Anita Isalskát azonban nemcsak a látványosságok, de az emberek is megérintették. Elragadtatottan beszélt arról a szenvedélyről, ahogyan a helyiek beszélnek az ételeikről, a városukról.

Szenvedélyes emberek

– Akárkivel találkoztunk, izgatottan mesélt Debrecenről, nyoma sem volt cinizmusnak. Ámulattal emlegették a Hortobágyot is, amit most egy különleges, már-már spirituális helyként tudok elképzelni. S nem utolsó sorban büszkén ecsetelték kulináris tradícióikat – sorolta, hozzátéve: az egyik legmaradandóbb élmény számára a helyi gasztronómia, különösen a mangalica, aminek számára ismeretlen, különleges zamata van. Kóstolta azonban a debreceni párost és elismerően nyilatkozott a szilvapálinkáról is. – Biztos eszembe jutnak majd az itt átéltek, miközben otthon próbálom majd megfőzni az itteni fogásokat – jegyezte meg mosolyogva.

Ha tudatosan építjük tovább...

Ha visszatér Angliába, mi lesz az, amit a barátainak ajánl majd? – kérdeztük.

– Attól függ kinek. Akik szeretik az éjszakai életet, azoknak bízom benne tudok majd néhány jó szórakozóhelyet, ahol remek koncertek vannak. A családosoknak viszont azt említeném meg, hogy itt egyszerre pihenhetnek és töltődhetnek fel élményekkel – válaszolta Anita Isalska, aki szerint Debrecen turizmusa fordulópont előtt áll.

– A várost belengi egyfajta csendes varázslat, ami a régi épületekből árad, de mindenfelé új projekteket, renoválásokat láttam. Azt hiszem a következő évek vízválasztóak lesznek, hiszen a reptér révén már van közvetlen összeköttetés Európa nyugati országaival, a britek például nagyon olcsón tudank idejönni. Ha a most folyamatban lévő beruházások, mint például a víztorony elkészülnek, s ezt a képet tudatosan építik tovább, akkor Debrecen nemcsak a hazai turistáknak, hanem a nemzetközieknek is egy érdekes hellyé válik, amit érdemes lesz meglátogatni - osztotta meg véleményét a Napló olvasóival a világjáró újságíró, aki saját bevallása szerint nehezen tudná összeszámolni hány országban járt már életében. A Lonely Planetnek készített cikkei azonban elsősorban Európa országaira fókuszálnak, ő pedig leginkább az olyan helyeket szereti, mint a Hortobágy, ahol „le lehet menni a térképről”.


Tweetek a látogatásról

Anita Isalska cívisvárosi és hortobágyi élményeit a Twitteren is megosztotta több ezer követőjével. Ezek alapján:

  • imádta a tejsodó színű épületeinket
  • tetszett neki a város főnix-jelképének magyarázata
  • az ízlelőbimbóit elkényeztette a sült mangalica
  • elragadtatottan posztolt a piacon tett látogatásáról és a virágpiac sokszínű kínálatáról
  • áztatta megfáradt tagjait a termálvizünkben
  • gyönyörködött a szökőkút fényjátékában a Nagyerdőn
  • a mangalica élőben is tetszett neki
  • a Hortobágy végtelensége lenyűgözte
  • hitetlenkedett a pusztai "cowboy"-okon
  • imádta az Ektomorf koncertet a Roncsbárban
  • a Nagytemplom kilátójába is felmászott
  • s több posztban is méltatta a jó magyar szilvapálinkát.

  • Debrecen - Brit újságírókkal is igyekeznek népszerűsíteni régiónk vonzerejét.


    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában