Helyi közélet

2015.05.18. 14:13

Törölközőt pörgetve izzasztanak

Magyarhertelend - Mesés történetek játszódtak a forró kabinok homályában a mecseki falucskában a hétvégén.

Magyarhertelend - Mesés történetek játszódtak a forró kabinok homályában a mecseki falucskában a hétvégén.

Amikor rejtett fényekkel megvilágított, legalább 85 fokra felfűtött, szűk helyiségben, 17, meztelen, lepedőn ücsörgő ember az első percekben azért izeg-mozog, hogy miként kerülje el azt, hogy izzadsága ne csepegjen az alatta ülőre vagy őt ne érje a felülről, oldalról érkező testnedv, majd bő 10 perc elteltével a látott produkciótól elbűvölve tapsolja és éljenzi a neki testi megújulást, lelki feltöltődést, szellemi tisztulást adó, jelmezbe öltözött és illatokkal fűszerezett gőzt gerjesztő, törölközővel forró szelet kavaró embert, na ez a szaunaprodukció lényege és értelme. Ebből kaptak hatalmas adagot a hétvégén a magyarhertelendi termálfürdőben, a Magyar Országos Szaunamester Bajnokság döntőjére ellátogatott vendégek. Persze nem csak a döntő szereplői jutottak szaunakabinhoz, hanem a versenyen kívüli felöntésekben ott voltak a Magyarhertelendig vezető állomások legjobbjai is.

Hajdú-Bihart a debreceni élményfürdő szaunamesterei képviselték, akik a döntőbe jutásért tartott fordulók bemutatóin, mondhatni, letarolták az országot. A Végh Tímea, Dajka Tamás és Végh Sándor alkotta csapat első helyen végzett, míg Végh Tímea a profiknál első, Dajka Tamás az amatőr kategóriában a harmadik pozícióban jutott a Mecsekben lévő településen rendezett döntőben. Itt már csak a két kategória legjobb 4-4 szaunamestere mérte össze tudását, felkészültségét, pillanatnyi formáját. Ebben Dajka Tamás a második, Végh Tímea a negyedik helyen végzett.

Zene és testbeszéd

Hatalmasat lépett előre a magyarországi szaunakultúra az elmúlt években. Ebben kimagasló szerepük van a szaunamestereknek, akik nem csupán illatorgiát és törölközőpörgető-akrobatikát mutatnak be a 12-15 perces szeánszuk alatt, hanem mindezt történetbe ágyazva, azt valóságos kis színdarabként tálalják fel az izzasztókabinok vendégeinek.

Dajka Tamás egy esti hódító útjára induló fiatalember gondolatait és viszontagságait közvetítette elegáns öltözetével (igen, a forró kabinban öltöny, ing és nyakkendő) a fülbemászó, a párválasztásra ingerlő zenével, az illatanyag megválasztásával. Mindez szavak nélkül is elég volt, a történet hatását azonban fokozta a szaunamester testbeszéde.

Végh Tímea első produkciójában macskának öltözött és stílszerűen a Macskák musicalból vett részletekkel, majd a Macskaduett Hofi-Koós ma is népszerű dallamaival megbolondítva közvetítette a házikedvenc titkos életének kiragadott pillanatait. Második versenyprogramjában a télbe, a decemberi jeles napokra vitte el izzadó és a produkcióhoz tapssal, olykor énekkel is asszisztáló közönségét.

A helyezéseket a bemutatók résztvevői döntötték el, mégpedig egy három kérdésből álló (mozgás, összhatás, adott-e újat) pontozást segítségül hívva. Ezek alapján a hazai pálya előnyét élvezve, a profiknál teljes magyarhertelendi siker született, hiszen az első három helyezést is megszerezték a helyi termálfürdő szaunacsapatának tagjai. Az amatőröknél vonyarcvashegyi mester lett az első.

HBN-KZS


Kettős debreceni siker

A szaunamesterek munkaeszköze a törölköző, amivel felöntéseik alkalmával forró légáramlatokkal borzongatják meg a meleg kabinok vendégeit. Mivel a szaunában kicsi a hely, így ott a mesterek a törölközőzsonglőr-tudásuknak csak töredékét tudják bemutatni, ezért az országos bajnokság szervezői, meghirdetve az első törölközőpörgető bajnokságot, az országos döntő résztvevőinek lehetőséget adtak, hogy bemutathassák, mi mindent tudnak munkaeszközükkel.

Zenei montázsokkal kísért, az életünk apró jeleneteit karikírozó történeteket meséltek el tánccal, gesztusokkal, mimikával mindössze 2 percben az előadáshoz illő jelmezbe bújva az erre a versenyszámra is jelentkezett szaunamesterek. A törölközőpörgetés első magyar bajnoka Végh Tímea lett, őt a férje, Végh Sándor követte a sorrendben.


Miért éppen fürdőruha nélkül?

  • Ha a medencében fürödtünk, a fertőtlenítő szerek a fürdőruhából a forróság hatására mérgező gázokká (pl. klórrá) alakulnak át.
  • A fürdőruha anyaga és nedvessége gátolja az egyenletes izzadást.
  • A test felületéről az erős verejtékezés során felszabaduló szennyeződések és méreganyagok a fürdőruha anyagában összegyűlnek, és a bőrt ingerelhetik.
  • Zuhanyozással az izzadság, illetve a méreganyag a fürdőruhából nem távozik, azt a merülő vagy a fürdőmedencébe mossuk.
  • A nedves anyag kellemetlenül hűti a szervezetet.
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában