Helyi közélet

2015.05.02. 17:56

Részben felújítanák a Főnix Csarnokot

Debrecen - Elfogadta a közgyűlés a város öt évre szóló fejlesztési terveit. Az elképzelések között szerepel például a repülőtér és az állatkert fejlesztése, a zenede és a lakótelepi közterületek felújítása, a nyugati kiskörút harmadik ütemének megépítése, valamint több csomópont átalakítása.

Debrecen - Elfogadta a közgyűlés a város öt évre szóló fejlesztési terveit. Az elképzelések között szerepel például a repülőtér és az állatkert fejlesztése, a zenede és a lakótelepi közterületek felújítása, a nyugati kiskörút harmadik ütemének megépítése, valamint több csomópont átalakítása.

Megkapta a Petőfi téren kért önkormányzati ingatlanokat a görög katolikus metropólia. Arról is döntöttek, hogy határozatlan időre, ingyenesen átadják a görög katolikus egyháznak a Petőfi tér 8. szám alatti egykori Hatvani István Kollégiumot és a szomszédos volt Debrecen Hotel üres épületének önkormányzati részét, ahol kollégium is lesz.

Több jelentős fejlesztést akar megvalósítani a közlejövőben a városban a sportcetrum kft. Részlegesen felújítanák, cserélnék a 13 éve épült Főnix Csarnok berendezéseit. Például a HD tv közvetítéseknek megfelelő világítást, új LED-es nagy kijelzőket, a tetőre pedig napelemeket szerelnének fel.

A Zákány utcai sportuszoda mellé egy új 50 méteres szabadtéri medencét, a Józsai Sporttelepen pedig 2 műfüves pályát alakítanának ki. A beruházások és felújítások költsége 604 millió forint lenne, melyek finanszírozására pályázatot nyújt be a sportcentrum. Az erről szóló előterjesztést egyhangúlag támogatták a képviselők.

Arról is határoztak, hogy amennyiben a város megkapja az ehhez remélt állami támogatást, ezen nyáron 900 gyereknek nyújtanak ingyenes ebédet, mely az eddigiektől eltérően nem csak egy, hanem három fogásos lesz. Kevesebb mozgó árus lesz ezentúl a Nagyerdőn. Heves vita bontakozott ki a közgyűlésben egy mexikói testvérvárosi kapcsolatról.

A város költségvetési helyzete rendkívül stabil – jelentette ki a közgyűlésben, a tavalyi zárszámadás kapcsán dr. Papp László, polgármester. Elmondta: a tavalyi pénzmaradvány 2,3 milliárd forint, amire sok éve nem volt példa. Hitelfelvételt nem tervezünk – tette hozzá.

Veszélyben a fagylaltozás?

Május 1-től a mozgó árusoknak megtiltották, hogy a Nagyerdei körúton belüli területen kínálják portékáikat.

A polgármester a vitában hangsúlyozta, hogy a jelentősebb események, például futballmérkőzések alkalmával – külön engedély birtokában – ezután is megjelenhetnek ott a fagylaltos triciklik, a szotyola árusok és hasonlók. Elmondta: az intézkedésre elsősorban azért van szükség, mert hamarosan megnyílik a Békás-tó partján megépített büfé, melyet a város ad bérbe. Arról is beszámolt, hogy közben egyforma, mozgatható pavilonokat terveztetnek, melyek a Nagyerdő parkerdei részébe és az Ötholdas Pagonyba kerülnek.

– A nemzeti együttműködés jegyében önök uniformizálni akarják a társadalmat. A Nagyerdő jó részét lebetonozták, másik részét elkerítették, az aljnövényzetet kipusztították – reagált a DK-s Varga Zoltán. Úgy vélte, hogy a nemzeti együttműködés rendszere hamarosan elhal és újra meg fognak jelenni a fagylaltos triciklik.

Gondok az állatkertben

A Petőfi térre tervezett főpályaudvar is szóba került annak kapcsán, hogy néhány az építkezéshez szükséges területet az önkormányzat átad az államnak. Dr. Papp László elmondta: a központ kivitelei tervei az év végére készülnek el.

Az állatkert tavalyi évi gazdálkodásával összefüggésében az MSZP-s Madarasi István azt feszegette, hogy miközben a közelmúltban éppen azért neveztek ki a korábbi igazgató mellé egy másikat, hogy az jobban oda tudjon figyelni a gazdálkodásra, romlott a cég eredménye.

– 2014-ben a közgyűlés hozta nehéz helyzetbe az állatkertet akkor amikor csak 100 millió forintos támogatást szavazott meg neki, miközben a korábbi években ez az összeg 122, illetve 130 millió forint volt. 2015-re ezért kaptak 160 milliót – válaszolt a polgármester. Kiderült, hogy a kettős ügyvezetésről a közeljövőben döntenek majd, mivel lejár az új igazgató egy éves megbízatása, aki dolgozik a tőle elvárt új marketing stratégia kialakításán.

Kell nekünk Mexikó?

A közgyűlés vége felé az került napirendre, hogy Debrecen létesítsen testvérvárosi kapcsolatot a mexikói Toluca városával. Az ellenzéki Varga Zoltán erre azt mondta, hogy ez teljesen felesleges.

– Egy átlagos, panelban lakó magyar ember erről azt fogja gondolni, hogy legalizálják a „floridázást”! Mexikó kellően távol van ahhoz, hogy valós gazdasági, vagy kulturális kapcsolat ne jöhessen létre – vélekedett.

Az előterjesztő dr. Papp László szerint azért van szükség a kapcsolatra, mert közép-amerikai településsel még nincs testvérvárosi kapcsolata Debrecennek. Tolucában jelentős magyar kisebbség él és hasonló a település gazdasági, ipari szerkezete mint a miénk. Kijelentette: nem távolságban kell mérni ennek hasznosságát.

HBN-OCs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában