Helyi közélet

2015.05.14. 09:19

Olvasói panasz és válasz: Csak haza akartak jutni

Debrecen - <em>Szombat reggel azzal fogadott minket Pallag, hogy „elhagyhatjuk”, de vissza nem térhetünk, mivel egy kerékpáros verseny miatt lezárták a Nagyerdőtől a futballakadémiáig az utat. Senki sem mehetett haza, amíg a verseny tartott. Kisebb vita, ordibálás is volt a lakók és a rendőrök között, amikor mind többen várták, hogy hazajussanak.

Debrecen - Szombat reggel azzal fogadott minket Pallag, hogy „elhagyhatjuk”, de vissza nem térhetünk, mivel egy kerékpáros verseny miatt lezárták a Nagyerdőtől a futballakadémiáig az utat. Senki sem mehetett haza, amíg a verseny tartott. Kisebb vita, ordibálás is volt a lakók és a rendőrök között, amikor mind többen várták, hogy hazajussanak.

Az ott posztoló egyenruhás többektől elkérte a személyi igazolványát, lakcímkártyáját, de nem engedett be senkit. A feleségem cukorbeteg, ráadásul nem volt nála inzulin, de még így se engedték be. Azt mondták neki, menjen, a 4-es felől, 27 kilométert kocsikázott a semmiért, mert ott se engedték be. Végül az erdőn keresztül, gyalog ment haza, hogy meg tudja magát szúrni. Én csak dolgozni mentem volna, kétszáz ember várt rám, végül egy kollégámnak kellett helyettesítenie. Triviális, de reggel kilenckor azért ugrottam el otthonról, hogy benzint vegyek a fűnyíróba, fél tíztől viszont fél egyig vártam, hogy végre visszatérhessek a házba. Az egyik helyi lovardából úgy tudom több gyerek nem tudott hazamenni, de a lovász sem bejutni az állatokhoz. A buszmegállókba aznap reggel ragasztották ki, hogy nem járnak a buszok. A lakókat pedig senki sem értesítette, hogy mire számítsanak, pedig kb. kétezren élünk itt. Amikor már nagyon sokan várakoztunk és vitáztunk, akkor azt mondják kijött a rendőrkapitány, aki elkezdett néhány autóst beengedni. Én sajnos nem voltam a szerencsések között. Egyáltalán hogy korlátozhatják a szabad mozgásunkat, miért nem enged be egy rendőr egy cukorbeteget a gyógyszeréért?

- Név és cím a szerkesztőségben -

Egyetlen panaszos

A Hajdú-Főnix kupa kétnapos országos országúti kerékpáros verseny, amit 1981 óta rendezünk meg Debrecenben. Korábban a Panoráma út adott helyet a versenynek, azonban annak egyre rosszabb minősége miatt már nem alkalmas a verseny biztonságos lebonyolítására, továbbá a kerékpározás népszerűsítése érdekében városi helyszínt keresett a HBMKSZ.

Idei évben hosszas egyeztetés és Debrecen városvezetésének támogató hozzáállása mellett az újjáépített Pallagi út lett a szombati napi egyenkénti időfutam versenyek helyszíne.

Az útvonal kiválasztása után szakemberrel elkészíttettük a forgalomtechnikai tervet, majd a tervezést és útvonal biztosítást végzőkkel (rendőrség/polgárőrség, civil szervezetek) közösen megterveztük a lezárást. Egyeztetés történt az útvonal zárással érintett szakaszokon elhelyezkedő intézményekkel is. A város lakosait a helyi médián keresztül értesítettük. Természetesen a megkülönböztető jelzést végző járművek minden esetben elsőbbséget élveztek, áthaladásuk biztosított volt.

Pallag a 4. sz. főút felől megközelíthető volt a lezárás ideje alatt is, a település belső útjain megközelíthetők voltak a házak. A lezárás pontosan kettő óra ötven perc időtartamú volt (ez 2 km többletutazást jelenthetett).

A verseny útvonal biztosítása a tervek szerint történt, az abban résztvevők betartották a protokollt, tapasztalatunk és visszajelzések alapján következetesen, de udvariasan jártak el, ennek is köszönhetően a verseny biztonságosan és közlekedési baleset nélkül ért véget.

Engem egyedül csak a levélíró hívott telefonon. Semmilyen más panasz nem érkezett hozzánk. Beszéltünk. Tájékoztatott az általa tapasztaltakról.

A fent leírtak szerint történt meg a biztosító emberek eligazítása, ezért értetlenül állok az általa jelzett problémák előtt, mivel jómagam a rajt-cél területen voltam, nem láthattam.

A jelzett probléma ügyében egyeztetni fogunk és megvizsgáljuk, valóban adódhatott-e elő ilyen helyzet, ha igen miért. Természetesen elnézését és megértését kérem ez úton is.

- Nagy Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei Kerékpáros Szövetség (HBMKSZ) elnöke -

A polgárőrökkel közösen

A 164 induló részvételével megrendezett kerékpáros verseny biztosítását – amely 2015. április 18-án 10 óra és 13 óra között zajlott – a Debreceni Rendőrkapitányság járőrei a polgárőrséggel közösen hajtották végre. A rendőrökhöz sem a verseny ideje alatt, sem azt követően nem érkezett olyan bejelentés, hogy egy cukorbeteg hölgynek sürgősen szüksége lenne az inzulinjára.

A rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztályának vezetője az esetről napokkal később a polgárőrségtől értesült, mivel a megkeresésében említett esetnél – a pallagi buszfordulónál – 4 fő polgárőr látott el biztosítási feladatot és az útlezárást és annak feloldását a kérdéses útszakaszon is ők hajtották végre.

A gépjárműveket a polgárőrök a pallagi buszfordulónál bizonyos időszakonként állították meg – amíg a percenként indított kerékpárosok elhaladtak –, a verseny zavartalan lebonyolítása érdekében, így a kérdéses esetben is számukra jelezték a problémát, azonban az útszakasz szabaddá válását követően a polgárőrök engedték a gépjárművek továbbhaladását.

A rendőrök a 4-es számú főút – Pallagi út kereszteződésénél zárták le az utat a verseny miatt, amely során az volt a feladatuk, hogy a forgalmat megszűrjék és kizárólag a Pallagon lakókat, valamint a futballakadémiára látogatókat engedjék be, ahol szintén egy rendezvény volt. Ez az útlezárás zavartalan volt, az ott szolgálatot teljesítő rendőrökhöz hasonló jellegű, a megkeresésében foglalt panasz nem érkezett.

Az útszakasz lezárása – amelyről az ott lakók napokkal korábban már a médiatartalom-szolgáltatóktól értesültek – mindig csak a szükséges ideig tartott, amelyet követően az útlezárás feloldása azonnal megtörtént.

A rendezvény biztosítására vonatkozó eligazítás során a rendőrök kiemelt hangsúlyt fektettek a biztosításban résztvevő kollégáik és polgárőrök tájékoztatására arról, hogy a lakosok részére ismertessék az útlezárással kapcsolatos alternatív megoldásokat.

- Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában