Helyi közélet

2015.05.11. 07:30

Nem ér annyit az autó

Debrecen - Az ingatlannal ellentétben a gépkocsi nem jelent megfelelő fedezetet a hitelre.

Debrecen - Az ingatlannal ellentétben a gépkocsi nem jelent megfelelő fedezetet a hitelre.Miközben javában tart a bankok és a devizaadósok közötti elszámolási procedúra, a jegybank alelnöke bejelentette: a pénzügyi stabilitás szempontjából a devizaalapú gépjárműhitelesek esetében is veszélyt jelent az árfolyamkockázat, ezért az MNB indokoltnak tartja a gépjárműhitelek központi forintosítását. Nem kis tételről van szó, hiszen az élő autós devizahitelek összértéke 162 milliárd forint.

A kormány döntése várat magára, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter egy korábbi nyilatkozata azonban sokatmondó. A politikus szerint egy lakás- és egy autóhitel között társadalmi, szociológiai szempontból nagy a különbség, hiszen ha valaki a fedelet veszíti el a feje fölül a hitel miatt, akkor a kormánynak azonnal lépnie kell.

A Naplónak nyilatkozó Nóra szerint ez vegytiszta demagógia, hiszen ő például mit tehet arról, hogy a devizahitelre vett kis kategóriás autójáért az eredeti 2,8 millió helyett nyolc év alatt közel négymillió forintot kénytelen fizetni. Csak azért, mert az annak idején 35 ezer forintra kiszámolt havi törlesztése 52 ezer forintra nőtt.

HBN-PA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában