Helyi közélet

2015.05.21. 13:16

Jelzik a tavaszt

Debrecen - A Terepszemle Stúdió segít megkülönböztetni a két fecskefajt.

Debrecen - A Terepszemle Stúdió segít megkülönböztetni a két fecskefajt.

A jelölt madarak visszafogásáról nyert adatokból nagyon sokat tudunk a szokásaikról: így van ez a füsti fecskével is. A mindössze 17-21 centiméteres testhosszal rendelkező és legfeljebb 15-18 dekagrammot elérő madár több ezer kilométerre, Afrikában tölti a telet, majd kora tavasszal visszatérve hangos csiviteléssel jelzi a tavasz jöttét.

Elfogadják a műfészket

A hazánkban ugyancsak honos molnárfecskével együtt egész Európában megtaláljuk őket. Kedvelik az istállókat, ahol a háziállatok körül bőven akad bogár, de szívesen telepszenek meg városokban is. Debrecenben több épület eresze alatt ma is találkozhatunk füstifecske laza kis telepeivel a Csapó utcán, a Faraktár utca elején. Felül fémesen csillogó kékesfekete, alul fehéres krémszínű elegáns tollruhájukat mellükön kékesfekete szalag ékesíti, homlokuk és torkuk sötétvörös. A tojók és a hímek nem sokban különböznek egymástól, jellegzetes villás alakú farktollaik is hasonlóak, csak a hímeké rövidebb és szélesebb. A molnárfecskék tőlük apróbb termetűek, legfeljebb 15 centiméteres testhosszal bírnak, tolluk a fejtetőn, a dolmányon és a vállon is kékes csillogású, alsótestük fehér. Röptük lassúbb, fészkük formája zártabb, és ugyancsak sárból készül. Apró lábaikat a lábfejen fehér tollak borítják, amiket csak akkor látunk, ha kézbe vesszük őket, vagy ha sikerül meglesni a fészeképítés előtti sárbegyűjtés közben. Ha ez nem sikerül, elfogadják a műfészket is, amiket madárbarátok az igazihoz hasonlóan sárgolyókból építenek meg, ha szükséges.

HBN–Veres Hajnalka

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában