Helyi közélet

2015.05.14. 12:05

Időben a diákok kezébe kerülhet

Debrecen - Négy vidéki nyomda alkotta konzorcium nyomja majd a tankönyvek zömét.

Debrecen - Négy vidéki nyomda alkotta konzorcium nyomja majd a tankönyvek zömét.A tavalyihoz képest félmillióval több tankönyvet rendeltek az iskolák – jelentette be Hegedűs István tankönyvellátásért felelős miniszteri biztos szerdán az Alföldi Nyomdában. A növekedés elsősorban annak köszönhető, hogy az állami tankönyvkiadó (amelybe beolvadt az Apáczai Kiadó és Könyvterjesztő Kft.) árat tudott csökkenteni: a tankönyvek átlagára emiatt tíz éve először van ezer forint alatt. – Közel másfél milliárd forinttal lesz kevesebb az az összeg, amit a családoknak tankönyvekre kell fordítaniuk – tette hozzá Hegedűs István, aki érdeklődésünkre azt is elmondta, az ellátórendszer működtetésében egyelőre nem terveznek további változtatásokat, ellenben céljuk, hogy tovább növekedjek a tartós tankönyvek száma. Idén szeptemberben egyébként nyolcszázezer diák juthat majd hozzá ingyenesen tankönyveihez.

Négy vidéki nyomda

A szerdai sajtótájékoztatón az is elhangzott, a kormány fontosnak tartja, hogy kis- és középvállalkozások is bekapcsolódjanak a munkába (leginkább alvállalkozóként), de az előállítási munka dandárját egy négy vidéki nyomdából (Debrecen, Gyula, Lajosmizse, Szekszárd) álló konzorcium végzi el.

György Géza, az Alföldi Nyomda vezérigazgatója kérdésünkre megerősítette, számukra komoly működésbeli problémákat okozott volna, ha nem nyerik el ezt a pályázatot, hiszen korábban is bevételeik tizenöt-húsz százalékát tették ki a tankönyvnyomási megbízások. Éppen emiatt ők már az állami tankönyvkiadó létrejöttekor nekiálltak egyeztetni a másik három konzorciumi taggal, hogy miképpen tudnának egy ekkora projektben részt venni. Bár külföldi (szerb, hong-kongi) ajánlatok is érkeztek, ám végül a magyar négyest választották ki: ezzel továbbra is olyan vállalatok tudnak maradni, amelyek tartós munkahelyet kínálnak dolgozóiknak.

Mindez pedig egybevág az állami törekvésekkel is, hiszen ha magyar cégek végzik a tankönyvnyomást, akkor az nemcsak a vállalkozásoknak, hanem az önkormányzatoknak is kedvez a helyi adóbevételek tekintetében.

HBN–VÉZS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában