Helyi közélet

2015.05.13. 09:30

Gyilkos árháború dúl

Debrecen - Megpróbáljuk visszaverni az importot – jelentette ki a Tej Terméktanács elnöke.

Debrecen - Megpróbáljuk visszaverni az importot – jelentette ki a Tej Terméktanács elnöke.Árháború dúl a magyar tejpiacon a hazai és az importtejek között. Az uniós tejkvóták április elsejei megszűnése óta az ultramagas hőmérsékleten kezelt külföldi tejek a korábbiaknál is olcsóbban jelentek meg az itteni üzletláncokban, ezért a hazai feldolgozók is jelentős árcsökkentésre kényszerülnek.

Ha tovább esnek…

Ha azonban a belföldi tejfelvásárlási árak tovább esnek, a hazai tejtermelés az uniós támogatásokkal együtt is veszteségessé válhat. – Megpróbáljuk visszaverni az importot – fogalmazott az Agrárszektor.hu-nak Mélykuti Tibor, a tejágazati szereplőket tömörítő Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke, aki a nyerstej-felvásárlásban piacvezető szerepet betöltő, székesfehérvári és debreceni tejüzemet működtető Alföldi Tej Kft. ügyvezető igazgatója is. Hozzátette, hogy az alacsony importárak miatt a hazai feldolgozók is árcsökkentésre kényszerülnek, hogy fel tudják venni a versenyt a külföldi tejekkel. Az üzletláncok már kora tavasszal is hirdetettek nyomott árú akciókat, de azóta a hazai tejpiacon romlott a helyzet. Ehhez hozzájárul, hogy áprilistól megszűntek az uniós tejkvóták, így azóta nincsenek mennyiségi korlátai annak, hogy egy-egy tagország mennyi tejet állíthat elő.

Lassabban reagál

Bár a szarvasmarha-ágazat más állattenyésztési szektoroknál lassabban reagál a piaci változásokra, a kvótamegszüntetésre fel lehetett készülni, így számos tagállam máris több tejet állít elő. Ezért fokozódott annak a veszélye, hogy egyes cégek rendkívül olcsón a magyar piacon vezetik le feleslegeiket, másrészt pedig csökkent a külpiaci kereslet a hazai nyerstej iránt is. Az exportra menő tételekért a hazai termelők már csak mintegy 60 forintos literenkénti árat kaphatnak, míg a hazai piacra értékesített tej átlagára 85 forint körül mozog. A literenkénti önköltség ugyanakkor ma 95 forintra tehető, így a tejtermelés a belföldi értékesítéseknél is csak úgy lehet nyereséges, hogy a gazdák 17-18 forintos literenkénti uniós támogatást is kapnak.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában