Helyi közélet

2015.05.18. 13:33

Felelős állattartásra alkalmas?

Debrecen - Ha szeretnénk háziállatot örökbe fogadni, alaposan át kell gondolnunk a család és az új társ igényeit.

Debrecen - Ha szeretnénk háziállatot örökbe fogadni, alaposan át kell gondolnunk a család és az új társ igényeit.Az állatok saját személyiséggel és érzelmekkel rendelkező élőlények. Nem tekinthetjük őket tárgyaknak, amiket kidobhatunk, ha rájuk ununk. Az Együtt az Állatokért Állatvédő Közhasznú Egyesület 2004 januárjában jött létre azzal a céllal, hogy az utcára kidobott, balesetes, kóborló kutyák és macskák számára menedékhelyet biztosítson, az állatokat orvosi ellátásban részesítse, majd megfelelő gazdát találjon nekik. Az egyesület szóvivője Szendrei Viktória.

A Kutyaház Egyesület 2008-ban alakult. Fontosnak tartják a környezettudatos életre, felelős állattartásra való nevelést. Az egyesület elnöke Bernáth Csaba, a DVSC korábbi labdarúgója. Az alapítótagok között olyan közéleti személyiségek találhatók, mint Sándor Tamás, Kerekes Zsombor, Paróczai Sándor, a DVSC egykori játékosai; Lukács László és Fejes Tamás, a Tankcsapda tagjai; Betti, a Desperado együttes énekese; Adorján Zoltán és Tihanyi Sándor, Tabaka József salakmotorbajnokok; Csősz Imre olimpiai bronzérmes cselgáncsozó; Tumbász József kick-box világ- és Európa-bajnok; Risztov Éva olimpiai bajnok úszó és Dánielfy Zsolt színművész. A két egyesület közösen üzemelteti a debreceni Kutyaház Állatotthont. Bernáth Csabával és Szendrei Viktóriával beszélgettünk.

Örökbefogadás

Nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy kutyáink a számukra legmegfelelőbb gazdihoz kerüljenek és a gazdik is a legjobb társra találhassanak. Ez a kulcsa annak, hogy egy kutyus később ne kerüljön vissza a menhelyre – mutatott rá Bernáth Csaba. Az örökbefogadás első lépése egy kérdőív kitöltése, mely alapján felmérjük a gazdi igényeit és életvitelét. Ennek alapján megmutatjuk a szerintünk megfelelő kutyákat. A gazdijelölt kimehet vele sétálni, majd még legalább két alkalommal ki kell jönni ismerkedni. Ha van saját kutyája, megkérjük hozza ki, hogy ismerkedjen vele is, ha cica van otthon, saját cicáinkkal teszteljük, kompatibilis-e. Ha megszületik a döntés, elmegyünk családlátogatásra, ahol megbizonyosodunk arról, hogy a kutyus biztonságos helyre kerül. Ha minden rendben ezután létrejöhet a „gazdisodás”.

Ivartalanítás

A kan kutyát – ivartalanítás nélkül – hajtja a vére, csavarogni fog – mondta el Szendrei Viktória. A szuka kutyus nem kóborol el, de számíthatunk a nem várt kiskutyák születésére akkor is, ha a kutya zárt udvaron él. Nagyon fontos az ivartalanítás, hiszen a nem várt kiskutyák nagy része sajnos még mindig az utcán, vagy a menhelyeken köt ki. A tőlünk örökbe fogadott állatok ivartalanítva, oltásokkal ellátva kerülnek az új gazdikhoz.

Felszerelés

A kutyák elengedhetetlen felszerelései: etető-, itatóedény, nyakörv, póráz, fekhely, kutyaház, játékok – tért rá az alapvető tudnivalókra Bernáth Csaba. A legfontosabb a nyakörv használata, amelyre az oltási bilétán kívül a gazda elérhetőségeit tartalmazó bilétát is kell rakni, hiszen ha eltűnik a kutyánk, sokkal nagyobb esélye van a hazakerülésre. Magyarországon a kutyák számára 2013. januártól vezették be a kötelező chippelést, amely már 2012. év végére jelentős mértékben megemelte az utcára került ebek számát.

Higiénia

A lakásban tartott kutyák fürdetését csakis megfelelő samponokkal végezzünk – hívta fel a figyelmet Szendrei Viktória. Részesítsük előnyben a kén- és szeléntartalmú, bolha- és kullancsirtó szereket. A kullancs a macskákra nem, csak a kutyákra veszélyes. Az általa okozott babézia tünetei a lehangoltság, étvágytalanság. Fontos, hogy odafigyeljünk ezekre a jelekre, mert egy-két napon belül még megmenthető a kutya!

Szocializáció – ember és kutya

„Életre ítélve” címmel különleges terápia indult a büntetés-végrehajtási intézetben – mondta el Bernáth Csaba. A menhelyi kutyák szocializálásának folyamatába bevonják a fogvatartottakat – ezzel elősegítve az ő lelki fejlődésüket is. Az órákon a kutyák, illetve a képzők olyan normákat közvetítenek a résztvevők felé, mint például az erőszakmentes akaratnyilvánítás. Ha van olyan, aki szeretne kutyát, de nincs lehetősége tartósan kutyatartásra, az segítsen ideiglenes befogadással – kérte Szendrei Viktória. A menhely ad tápot, felszerelést, biztosítja az orvosi ellátást. Telt ház esetén – ami nagyon gyakori nálunk – csak így tudunk elhelyezni kutyust.

HBN–Kovács Enikő

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában