Helyi közélet

2015.05.30. 14:17

Életmentő pályákra állítva

Debrecen - Nem katasztrófahelyzet volt, de sorsfordító is lehetett.

Debrecen - Nem katasztrófahelyzet volt, de sorsfordító is lehetett.

Páncélozott katonai járművek, rendőr- és polgárőr-autó, tűzoltó szerkocsi, mentőautó vette körbe szombaton a Szabó Lőrinc utcai sporttelepet, amelyen vállról indítható és sorozatlövő fegyverek is előkerültek. Hogy nem katasztrófa történt, csak abból tudhatták az 5. Bocskai István Lövészdandár terepe mellett elvonulók, hogy a fel-felharsanó vészjósló szirénahangokokat nem a súlyos csend helyett gyermeki kacaj követte.

A Hív a Hivatás című rendhagyó pályaválasztási tanácsadáson az életmentő szakmákat testközelből ismerhette meg az a közel kétszáz nehéz sorsú megyénkbeli fiatal, akiket az egyik szervező, a Bihari Állami Gondozottak Egyesülete hívott meg. Munkatársuk, Daróczi Iván elmondta: a rendezvényen megjelenő nevelőszülői hálózatban vagy lakóotthonokban élők és a debreceni iskolások olyan hivatásokat ismerhetnek meg, amelyek ösztöndíj-programokat, életcélt, elismerést, kiszámítható életpályát nyújthatnak. Ebben bízhat Lajos is, akit a fegyelem és a folyamatos edzés vonz leginkább a katonai pályában – Elég magas vagyok? – érdeklődött, miközben egy rakétavetőt forgatott kezében. A válasz megnyugtatta. „Ha letelik a javítóintézetben töltendő idő és tizennyolc leszek, jelentkezem” – döntött.



A kisebbek játéknak élik meg a napot, a hatéves Bartha András fejére, nyolcéves barátja Balogh Tamás húzott egy jókora tűzoltósisakot, amikor találkoztam velük. Előbbi édesanyja, Subai Ildikó hangsúlyozta: az élmény mellett hasznos információkat is magukba szívnak a gyerekek. Gyakorta fognak egymásra játékfegyvert, itt azonba hallhatnak az igaziak veszélyeiről is – tette hozzá. Mint az egyik „előadótól” megtudom, olykor meglepő tudáshiányról árulkodnak az érdeklődők kérdései. „Van, hogy nem tudják milyen esetben, mely számokat kell hívni és zavart okoz a katasztrófavédelem, illetve tűzoltóság szerepe, de a legnagyobb hiányosság az elsősegélynyújtás terén van. Az általános iskolai tanrend részévé kellene tenni. Több kollégámról tudom, hogy akár önkéntesként is vállalna ilyen ismeretterjesztést” – mondta egy életmentő.

HBN–HABE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában