Helyi közélet

2015.05.15. 08:19

Díjazták a fenntarthatóságot

Debrecen - Első helyezést ért el Riczu Péter, a Debreceni Egyetem PhD-hallgatója a K&H a fenntartható agráriumért ösztöndíjpályázatán.

Debrecen - Első helyezést ért el Riczu Péter, a Debreceni Egyetem PhD-hallgatója a K&H a fenntartható agráriumért ösztöndíjpályázatán.

A támogatás célja az, hogy anyagilag segítse azon hallgatók tanulmányát és kutatómunkáját, akik az agrárágazat egészségesen fenntartható, hosszútávú fejlődését tartják szem előtt. Az ösztöndíjpályázatra nyolc felsőoktatási intézményből összesen 52 pályamunka érkezett be, 21 PhD- és 31 MSc-kategóriában.

Riczu Péter, a Kerpely Kálmán Növénytermesztési, Kertészeti és Regionális Tudományok Doktori Iskolájának fiatal tudósa „A spektrális információk alkalmazása a precíziós gyümölcstermesztésben” című PhD-téziseivel nyerte el az első díjat.

Kutatásainak célja elsősorban aktív és passzív távérzékelési eszközökre alapozott optikai és térszerkezeti tulajdonságok vizsgálata volt az intenzív almaültetvényekben. Értékelte az ültetvény jellemzőiben bekövetkező tér- és időbeli változásokat a teljes vegetációs időszakban. Részletes vizsgálatokat végzett az ültetvény vízfogyasztását befolyásoló tényezők (a gyomborítottság alakulásának és osztályozásának), valamint a gyümölcsös talajfelszínének nedvesség viszonyainak értékelésére. Kutatásai kiterjedtek a terület mikrodomborzatának modellezésére, illetve elemzésére is.

Az egymillió forint támogatással járó díjat Peter Roebben, a K&H Vállalati üzletágának vezetője és Tresó István, a K&H Agrárüzletág fejlesztési főosztályvezetője adták át a Debreceni Egyetem PhD-hallgatójának Budapesten.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában